Annons

Hård kritik: Görs omöjligt att stoppa ny Macchiarini

KI gör det ännu mer omöjligt för hederliga läkare och forskare att slå larm, skriver Ylva Lööf.
KI gör det ännu mer omöjligt för hederliga läkare och forskare att slå larm, skriver Ylva Lööf. Foto: Isabell Höjman/TT, Lorenzo Galassi/AP

KULTURDEBATT: Farsen på Karolinska institutet fortsätter. I stället för att ge visselblåsarna i Macchiariniskandalen den upprättelse de förtjänar så straffas de återigen, skriver dramatikern Ylva Lööf.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Macchiariniskandalen är en av de största medicinska skandalerna i modern tid. Ändå valde Karolinska institutets nye rektor Ole Petter Ottersen att den 25 juni i år fälla en av fyra visselblåsare för oredlighet i forskning, som det heter på fackspråk.

En av dem som rättrådigt satte stopp för Paolo Macchiarini fälldes alltså för fusk. Ytterligare två visselblåsare ”klandrades”. ”Klander” är en dom som Karolinska institutet verkar ha hittat på. Men vad det betyder har de inte lyckats förklara. Rektor Ottersen gör i sitt beslut ingen skillnad alls mellan de forskare som haft uppsåt att fuska och de forskare som blivit vilseledda och lurade. Anmärkningsvärt är också att visselblåsarna inte har rätt att överklaga beslutet. Trots att det är missvisande. Men de överklagar ändå till förvaltningsrätten.

Annons
Annons
Annons