Mikael Mölstad:Sätt vinet i ett större historiskt perspektiv

Mikael Mölstad
Under strecket
Publicerad
Annons

Jag kommer aldrig att tröttna på vin. Däremot kan jag tröttna på åsikter och regler kring vin i Sverige. Även om jag som vinskribent är en del av detta. Framförallt blir jag trött på argumenten kring att stoppa gårdsförsäljning av vin. Hur svårt kan det vara att tillåta några tiotal vinproducenter att sälja sina egna produkter på gården? Ska vi i Sverige vara det enda land i hela världen där detta är förbjudet? Det är inte hållbart i framtiden, vågar jag lova.

Hade vi haft mer vinkultur i vårt dna hade vi också haft en helt annan förståelse för vinets historiska betydelse för mänskligheten.

Om vi alltid varit ett vinproducerande land skulle det anses helt absurt att inte få sälja sina egna produkter. Då hade det funnits en total uppslutning kring vinets betydelse både som kulturdryck och jordbruksprodukt. Då hade politikerna bara sett positivt på denna möjlighet att utveckla en ny kultur som involverar både landsbygd och turism. Fjärran från att bara se vin som ett hälsovådligt berusningsmedel att jämställas med sprit.

Annons
Annons

Hade vi haft mer vinkultur i vårt dna hade vi också haft en helt annan förståelse för vinets historiska betydelse för mänskligheten. Och den är betydligt större än du kan ana. Min övertygelse är nämligen att utan vin hade vi inte haft städer. Den urbana revolution som startade för sju tusen år sedan hade helt enkelt självdött – och då hade inte vår europeiska kultur blivit till. Tycker du att jag tar i för mycket? Låt mig förklara.

Vinet har med all sannolikhet följt människan sedan de första lerkrukorna tillverkades för mer än tiotusen år sedan. Då hade vi knappt kommit till yngre stenåldern i Norra Europa. Bara helt nyligen hittades bevis på vinproduktion i Kaukasien som kunde dateras till sextusen år före vår tideräkning – alltså för åttatusen år sedan. Fyndet av dess vinrester fanns i krukor utanför Georgiens huvudstad Tbilisi.

Runt femtusen år före vår tideräkning uppstod de första städerna i det sumeriska riket kring floderna Eufrat och Tigris. I nuvarande Syrien och Irak. Detta ledde till en urban revolution där handeln frodades vilket utvecklade både skriftspråk och bokföring. Men utan vin hade det aldrig funkat. När människorna flyttade samman i städer med sina tamdjur blev vattnet oftast livsfarligt. Även om ingen visste vad bakterier var konstaterades att vatten gjorde folk sjuka. Om inte bakteriekulturerna växte i värmen ovan jord – så förorenades de grunda brunnarna. Vinet var den magiska dryck som höll stadens invånare friska. Inte underligt att dåtidens religioner betraktade vinet som ett av livets underverk.

När sedan fenicier, romare och andra grundade handelsstäder kring Medelhavet och över Europa fanns druvorna alltid med. Ingen urban civilisation utan vinproduktion i närheten. Ända fram till våra dagar har vinet varit en hälsodryck i stadsbebyggelser.

Även i Sverige fanns vinodlingar under Medeltiden. Ända fram till 1900-talet hade vi också en stor produktion av fruktvin som uppfyllde samma funktion som vinet – vilket förbjöds när staten skapade sina alkoholmonopol för hundra år sedan.
Som du inser är min övertygelse att vinet har en unik ställning i vår västerländska kultur. När vi nu har chansen att skapa en livskraftig vinindustri i Sverige måste vi helt enkelt ta det på allvar. Då ska inte otidsenliga monopolregler sätta käppar i hjulet.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons