Sätt stopp för etikpratet

Moralpredikanter vädjar till konsumenters och direktörers dåliga samvete. Det är av största vikt att vi stoppar det flummiga etikpratet innan det sätter krokben för företagandet, skriver Mats Qviberg, vd för Investment AB Öresund.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inne med etik. Trycket på företagare att acceptera den nya ideologin ”Corporate Social Responsibility” (CSR) ökar, och många av dem har fallit till föga.
Det låter naturligtvis oantastligt och okontroversiellt. Ingen kan hävda att investeringar och affärsverksamheter ska vara oansvariga och oetiska. Men är de ”socialt ansvariga” verkligen socialt ansvarstagande?

En del av CSR-anhängarna talar om värdet i att undvika verksamhet som bedrivs till, med svenska mått, låga löner och undermåliga arbetsförhållanden i u-länder. Men detta är ofta arbeten som skapar nya möjligheter och höjer lönerna jämfört med de fruktansvärda förhållandena i primitivt jordbruk och inhemsk industri.
Det mest etiska enligt dagens definitioner tycks vara att avbryta alla investeringar i dessa länder, vilket skulle leda till arbetslöshet och fördjupad fattigdom. Med en sådan etik hade tigerekonomierna i Sydostasien fortfarande suttit fast i grym misär.

Annons
Annons
Annons