Annons

”Sätt press och ta barnen till Sverige”

Helena Thybell.
Helena Thybell. Foto: Pressbild

Det borde vara i allas intresse att säkerställa en ordnad och kontrollerad resa hem för de barn som tillhört IS och finns kvar i nordöstra Syrien. Det skriver Helena Thybell, Rädda Barnen.

Under strecket
Publicerad

Rädda Barnen har i snart två år fört en dialog med regeringen om de svenska barnen i nordöstra Syrien. Vi har debatterat i medier, träffat ministrar och mejltrådarna mellan oss och UD har växt sig längre månad för månad. Det väldigt konkreta målet för vår dialog har varit att föra hem de svenska barnen som sitter fast i lägren. Nu vänder vi oss till alla riksdagsledamöter för hjälp med påtryckningar mot regeringen.

Barnen, de flesta är yngre än fem år, har upplevt krigets fasor. Många har förlorat sina syskon, sett föräldrar dödas, traumatiserats och skadats fysiskt. Den stress som barnen utsätts för riskerar att ge dem permanenta hjärnskador. Brist på vatten och tillräcklig hälsovård gör att barn hela tiden dör av sjukdomar vi vanligtvis lätt botar, som diarré och magsjuka. Nyligen konstaterades att corona sprids. Vår personal på plats ser hur bristen på näringsriktig mat hämmar barnens tillväxt, vilket kommer påverka barnen livet ut.

Annons
Annons
Annons