”Sätt hårt mot hårt i EU om flyktingarna”

Sverige, tillsammans med andra generösa länder som Tyskland och Österrike, måste sätta hårt mot hårt i EU och förhandla fram en gemensam politik för asylmottagandet, skriver Sara Skyttedal, Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

Under strecket
Publicerad

Sara Skyttedal, Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Bilden visar flyktingar som tvingas sova på golvet nära järnvägsstationen Keleti i Budapest.

Foto: Bernadett Szabo/REUTERS, Henrik Montgomery/TT
Annons

Det råder politisk enighet i Sverige om att övriga EU-medlemsstater bör ta sitt ansvar för den migrationskris vi befinner oss i. När det kommer till att leverera svar på hur det ska bli verklighet har lösningarna uteblivit och diskussionen om de nödvändiga EU-reformerna viftas snabbt bort som en politisk omöjlighet. Faktum kvarstår dock – oavsett hur generöst det svenska asylsystemet konstrueras kan Sverige ensamt inte ge en fristad eller ett nytt hem åt alla de som nu söker sig till Europa. Eftersom det inte ligger i andra länders intresse att få till stånd ett kvotsystem måste Sverige, tillsammans med andra generösa länder som Tyskland och Österrike, sätta hårt mot hårt och förhandla fram en gemensam politik för asylmottagandet. Det måste börja kosta att smita från sitt ansvar och åka snålskjuts på andra länders generositet.

Utmaningarna för den Europeiska gemenskapen är många och mycket tid, energi och pengar har på sistone gått till att hantera den ekonomiska kollapsen i Grekland. Men migrationskrisen är på många sätt en större utmaning som inte ser ut att kunna lösas i en nära framtid. I år har redan tusentals fått sätta livet till på väg till Europa. Långt många fler människoliv kommer släckas om EU fortsätter famla. Migrationsutmaningarna hör hemma högst upp på EU:s dagordning och vi behöver ta till alla medel för att snabbt få till stånd gemensamma förhållningsregler mot asylsökande och införa ett kvotsystem där alla länder tar ansvar.

Annons
Annons
Annons