Annons
X
Annons
X

Sätt barnen i fokus Juholt

Som nyvald partiledare för Socialdemokraterna måste Håkan Juholt från första dagen sätta barnen i fokus. Vi vill uppmana den nya partiledningen att lova en nollvison när det handlar om barnfattigdom, skriver en rad socialdemokratiska riksdagsledamöter.

[object Object]
Juholt hyllades med rosor. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Få kan ha missat att vi socialdemokrater har samlats för extrakongress i Stockholm för att välja en ny partiledare. En oändlig tid av interna diskussioner, maktkamper och tjuvnyp har fått dominera medierna samtidigt som få ens har försökt berätta vad vi som parti vill med framtiden. Detta duger inte, nu får det vara nog. Nu måste vi diskutera politik och vilka utmaningar som Sverige står inför.

Utmaningarna är många, men få så förödande för framtiden som barnfattigdomen som breder ut sig i vårt samhälle. Håkan Juholt måste som nyvald partiledare för Socialdemokraterna från första dagen sätta barnen i fokus. Vi vill också uppmana den nya partiledningen att lova en nollvison när det handlar om barnfattigdom. I Sverige ska barn inte tvingas växa upp i fattigdom.

En nollvision behövs. Trots att Sverige är rikare än någonsin, lever över 200000 barn i fattigdom i vårt land. Barn inte ska vräkas, ändå sker det.

Annons
X

Fattigdomen är särskilt utbredd bland barn med invandrarbakgrund. Och bland barn till ensamstående föräldrar är fattigdomen mer än tre gånger så som bland barn till sammanboende. Barnorganisationer såsom Unga Örnar, Rädda barnen, Majblomman, BRIS har gång på gång visat hur illa det står till i Sverige idag.

Barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer beskriver hur de inte kan bjuda hem kompisar därför att de inte har råd att bjuda på mellanmål. Lagom till skolresan blir barnen sjuka – föräldrarna har inte 100 kronor att skicka med till matsäck. Alldeles för många barn går till skolan varenda dag utan att se ordentligt. Deras föräldrar har nämligen inte råd att köpa nya glasögon.

Det är inte värdigt ett välfärdsland som vårt. Orsakerna till den ökande barnfattigdomen är flera. Men de drastiska nedskärningarna i trygghetsförsäkringarna som regeringen drivit igenom har definitivt inte gjort saken bättre. Nya grupper i socialbidragsberoende – och fler föräldrar som inte kan försörja sig själva betyder fler fattiga barn.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det kan låta som en självklarhet. Men när den borgerliga regeringen konfronterats med statistiken, har den varit mer intresserad av att debattera definitionen av barnfattigdom än av att göra något åt själva problemet. Men det bör sägas att även om vi socialdemokrater prioriterade barnfrågorna lyckades inte vi heller alla gånger. Det kan vi ändra på.

  Vi vill att vi uttalar en nollvision mot barnfattigdomen och gör barnkonventionen till svensk lag. Socialdemokrater ska vara barnens och framtidens parti.

  Det som är mest avgörande för vår förmåga att jämna ut skillnader och bekämpa fattigdom är den generella välfärden. När alla barn, oavsett föräldrarnas ekonomi, har rätt till en den bästa skolan, en förskola med välutbildad personal och barnbidrag som går till alla barn, kan skillnaderna göras mindre och hindren överbryggas. En skola som ser även de barn som har det tufft hemma. Dessutom behövs det fler fritidshem och fritidsgårdar så att barn och unga kan ha vettiga fritidsaktiviteter som inte kostar skjortan. Att barnens föräldrar får jobb är a och o men då måste det också finnas barnomsorg på nätter, kvällar och helger. Barnomsorg med hög kvalité och tillräckligt med personal.

  Men det behövs också riktade insatser. Vi vill se höjda flerbarnstillägg, höjt tilläggsbidrag för studenter med barn och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar.

  Vi kräver att den nya partiledning för Socialdemokraterna som nu väljs på kongressen i helgen aktivt driver dessa frågor.

  Vi socialdemokrater måste gå till offensiv mot de växande orättvisorna. Jobben blir inte fler för att barnfattigdomen ökar. Jämlika samhällen är mer framgångsrika än länder med stora klyftor när det gäller att både skapa ekonomisk tillväxt och social rättvisa.

  FREDRIK LUNDH SAMMELI (S)

  ordförande för Unga Örnar och riksdagsledamot

  MONICA GREEN (S)

  fd ordf för Unga Örnar och riksdagsledamot

  KERSTIN HAGLÖ (S)

  justitieutskottet

  JASENKO OMANOVIC (S)

  socialförsäkringsutskottet

  ÅSA LINDESTAM (S)

  försvarsutskottet

  JENNIE NILSSON (S)

  finansutskottet

  MARIE NORDÉN (S)

  finansutskottet

  Annons
  Annons
  X

  Juholt hyllades med rosor.

  Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X