Annons
X
Annons
X

Satsning väcker missnöje

Regeringen satsar fem miljarder kronor mer på forskning. Enligt utbildningsminister Jan Björklund är det ett ”trendbrott”, men besvikelsen är stor på universiteten.

Skippa det periodiska systemet och koppla kemin till verkligheten i stället. Sanela Kurtovic, doktor i biokemi, förklarar för alliansens partiledare hur elever ska lockas att läsa kemi.
Skippa det periodiska systemet och koppla kemin till verkligheten i stället. Sanela Kurtovic, doktor i biokemi, förklarar för alliansens partiledare hur elever ska lockas att läsa kemi. Foto: LARS PEHRSON

Nyfikna huvuden sticker ut från de pyttesmå arbetsrummen när alliansens fyra partiledare drar in på biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet. Sanela Kurtovic, doktor i biokemi, står i laboratoriet. Hon hoppas att ministrarna Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c), Jan Björklund (fp) och Göran Hägglund (kd) ska komma med positiva besked.

– För unga forskare är det väldigt svårt att etablera sig. Som forskare behöver man en trygghet, det går inte att oroa sig för sin överlevnad hela tiden, förklarar Sanela Kurtovic.

Tillvaron för svenska forskare beskriver hon som en ständig jakt på projektpengar.

Annons
X

Utbildningsminister Jan Björklund lovar bättring när han en stund senare presenterar regeringens satsning i höstbudgeten.

– Det här är ett trendbrott när det gäller svensk forskning. Anslagen ökar i snabbare takt än någonsin tidigare. Vi gör mer under en fyraårsperiod än den förra regeringen gjorde på tolv år, förklarar han.

Fram till 2012 satsas nästan 15 miljarder kronor. Då ska den permanenta ramen ha höjts med fem miljarder. Enligt regeringen innebär det att Sverige då satsar offentliga medel motsvarande 1 procent av BNP på forskning, vilket är EU:s mål.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Merparten av pengarna går till att höja anslagen för universitet och högskolor Grundforskningen ska stärkas. Pengar riktas också specifikt till tre forskningsområden: medicin, teknik och klimat.

  – Vi vill vara världsledande på ett antal områden, säger Jan Björklund.

  Men universitetskansler Anders Flodström hade hoppats på mer pengar.

  – På det sätt som Jan Björklund och Lars Leijonborg har gått ut så var förväntningarna högre ställda. I många länder springer man in i kunskapssamhället, i Sverige kan man bara säga att vi ökar gångtakten, säger han.
  **
  Anders Flodström ställer sig** också frågande till om regeringen verkligen når enprocentsmålet. Globaliseringsrådet har tidigare räknat ut att det krävs en satsning på en bra bit över tio miljarder kronor för att nå dit.

  Christoph Bargholtz, ordförande för Sveriges universitetslärare (Sulf), är mycket kritisk till regeringens satsning.

  – Det är långt ifrån tillräckligt, inte i närheten av vad som behövs.

  Hans bedömning är att de utpekade forskningsområdena får ett reellt tillskott, men att övriga områden bara får pengar som täcker pris- och löneutvecklingen.

  Inte heller Marie Granlund, socialdemokraternas ansvariga för utbildningsfrågor, tycker att satsningen räcker till. Enligt Marie Granlund tänker socialdemokraterna i sin ekonomiska motion senare i höst toppa regeringens satsning.

  Annons
  Annons
  X

  Skippa det periodiska systemet och koppla kemin till verkligheten i stället. Sanela Kurtovic, doktor i biokemi, förklarar för alliansens partiledare hur elever ska lockas att läsa kemi.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X