Annons

Satsning på sömn kan rädda tusentals liv

Taras Polataikos konstprojekt ”Sleeping beauties” visades på The National Art Museum i Kiev  2012. Kvinnor från Ukraina, klädda i vita bröllopsklänningar, turades om att sova  i utställningen.
Taras Polataikos konstprojekt ”Sleeping beauties” visades på The National Art Museum i Kiev 2012. Kvinnor från Ukraina, klädda i vita bröllopsklänningar, turades om att sova i utställningen. Foto: Efrem Lukatsky/TT

Vikten av att sova ordentligt kan inte nog understrykas. Det har varit ämnet för sommarens följetong i SvD, Matthew Walkers ”Sömngåtan”. I dag avslutas följetongen med Matthew Walkers tolv konkreta råd.

Under strecket
Publicerad

Folkhälsa och samhällsförändring

Från högsta samhällsnivå behöver vi skapa effektiva folkbildningskampanjer för att upplysa befolkningen om vikten av att sova ordentligt. Jämfört med de oräkneliga försöken att höja medvetandet om farorna med att köra bil berusad eller under drogpåverkan, är det en försvinnande liten del av trafiksäkerhetsbudgeten som ägnas åt att få folk att förstå farorna med att köra bil trött. Detta trots att trötta förare orsakar fler och dessutom dödligare olyckor än båda dessa problemgrupper.

Annons
Annons
Annons