Satsning mot rasism stryps

Regeringen stoppar det årliga stödet på 5,5 miljoner kronor till Centrum mot rasism, CMR. På CMR är integrationsminister Nyamko Sabunis farbror chef, men regeringen undersökte inte jävsrisken innan beslutet klubbades.

Under strecket
Publicerad
Mkyabela Sabuni, chef på CMR, är besviken över det indragna statsbidraget. ”Vi får svårt att driva verksamheten bara med projektpengar från olika håll”, säger han.

Mkyabela Sabuni, chef på CMR, är besviken över det indragna statsbidraget. ”Vi får svårt att driva verksamheten bara med projektpengar från olika håll”, säger han.

Annons

Nyamko Sabuni hann knappt ta plats som integrationsminister innan hon med ett penndrag avskaffade stödet till organisationen Centrum mot rasism från och med år 2007. Förutom att sätta punkt för förra regeringens största satsning mot rasism kan nollstödet i budgeten göra CMR:s chef och tillika ministerns egen farbror Mkyabela Sabuni arbetslös.

Integrationsministern anser att CMR har misslyckats med sitt uppdrag att driva opinion i frågor som rör rasism och främlingsfientlighet.
– De få gånger jag hört talas om deras verksamhet har varit i uppseendeväckande sammanhang, säger Nyamko Sabuni, och hänvisar bland annat till CMR:s kritik mot GB:s marknadsföring av glassen Nogger Black som anklagades för att vara rasistisk.
Verksamhetschefen Mkyabela Sabuni är förvånad över att regeringen nu sätter stopp för bidragen.
– Det är tråkigt. Vi har nu fått organisationen att fungera och vi har etablerat oss och så får vi det här beskedet, säger han.
Yvonne Ruwaida, ordförande i CMR:s styrelse, tror att skälet till att regeringen drar in stödet är rent ideologiskt.
– Det finns en övertygelse att marknadskrafter ska spela en större roll. Men arbetet mot rasism ligger i samhällets intresse och det är ingenting som kan skötas av marknaden, säger hon.
Paraplyorganisationen var den förra regeringens stora satsning mot rasism och har fått ett årligt stöd på 5,5 miljoner kronor. Utifrån – såväl från politiker som aktiva antirasister – har kritiken mot CMR:s utspel ofta varit hård och framförallt den tidigare styrelsens arbete var stormigt.
Antirasistiske debattören Kurdo Baksi, som arbetar med CMR, menar att budgetstoppet i praktiken är en nedläggning av organisationen. Förutom mindre intäkter från medlemsavgifter är det statliga stödet alla intäkter som finns.

Annons
Annons
Annons