Annons

Satir och dystopier i Trumps kölvatten

Alec Baldwin imiterar president Donald Trump. En våg av satir har följt i presidentens spår. Arkivbild.
Alec Baldwin imiterar president Donald Trump. En våg av satir har följt i presidentens spår. Arkivbild. Foto: NBC

Dystopier, politiska biografier och en strid ström av satir – president Donald Trump har redan gjort avtryck i kulturen. Världen försöker nu hantera den okonventionelle ledaren med kampsånger, karaktärsmord och alarmistiska analyser.

Under strecket
TT
Publicerad

Aktivister klär sig som tjänarinnorna i Margaret Atwoods "Tjänarinnans berättelse", för att protestera mot antiabortlagar i Texas senat. Arkivbild.

Foto: Eric Gay Bild 1 av 4

Trump-eran börjar avspegla sig i kulturen, med satir, böcker och pjäser som handlar om den kontroversielle ledaren.

Foto: Luca Bruno Bild 2 av 4

Bruce Springsteen är en av de artister som har sjungit i protest mot Trump – som fick stora delar av kulturlivet emot sig under kampanjen.

Foto: Matt Slocum Bild 3 av 4

Karin Henriksson har skrivit den första svenska biografin om Trump, en bok som kommer i höst.

Foto: Eva Lindblad Bild 4 av 4

Amerikas förre president Barack Obama brukade bjuda på initierade läslistor inför sommaren, till litteraturälskares glädje. Donald Trump sällar sig däremot inte till skaran av politiker som vill glänsa med kulturellt kapital, tvärtom. Ändå inspirerar han – kanske mer ofrivilligt – till läsning. Försäljningen av dystopier och politisk filosofi har skjutit i höjden sedan han tillträdde. Direkt efter Kellyanne Conways famösa uttalande om "alternativa fakta" på Trumps installation ökade försäljningen av George Orwells klassiker "1984" till exempel med anmärkningsvärda 9 500 procent.

– Det är ett surr hela tiden här om hur Trump-eran kommer att avspegla sig på teatern, i tv och i filmer. En pjäs som heter "Building the wall" sätts upp på flera håll. Och många teatrar funderar på politiska teman just nu, säger USA-korrespondenten Karin Henriksson, som i höst ger ut den första svenska Trump-biografin: "Trump: Miljarderna, medierna och makten".

Annons
Annons
Annons