Annons

Satir och ångest på seriefest

Svensk existensiell ångest och amerikansk socialsatir. I dag öppnar seriefestivalen Small press expo 05 på Serieteket i Kulturhuset. SvD har träffat en ung svensk tecknare som helst vill brottas med livets svåra frågor och en amerikansk veteran som hellre lockar till skratt på sitt hemlands bekostnad.

Under strecket
Publicerad

Det är sjunde året i rad som seriebiblioteket Serieteket arrangerar en seriefestival. I lokalen som huserar Nordens största samling av serier kommer det bland annat att visas nya avsnitt av South Park, hållas kurser i animering och serietecknande och delas ut pris till bästa fanzine. Kristiina Kolehmainen, chef för Serieteket och festivalgeneral, hoppas att festivalen kan bidra till att öka intresset för serier och animation bland vuxna.

– Det finns en tendens i Sverige att se serier som något för barn medan det i andra länder betraktas som en konstart. Ibland kommer det in oroliga föräldrar hit som tycker att deras barn ”bara” läser serier men då brukar jag svara att de ska vara stolta över att deras ungar kan läsa både text och bild, säger hon och skrattar.

Annons
Annons
Annons