Satellitspegel och slukhål – här är de uttorkade sjöarna

Under strecket
Publicerad
Annons

Sjön Gálggojávri i Norge nära Treriksröset tömdes helt när en dammlucka öppnades. Förutom ett utraderat fiskebestånd kan dricksvatten och ekologisk mångfald i området påverkas. En kommunikatör på Troms Kraft, som ansvarar för kraftstationen i Gálggojávri, säger att en dammlucka öppnades på grund av ett tekniskt fel.
”Det var nästan som en fantasi. Allt vatten var borta”, säger Ingir Bål, som bott vid vid den 3,48 kvadratkilometer stora sjön sedan 1970-talet, till Norrbottens-Kuriren. Bläddra vidare för att läsa om andra försvunna sjöar i världen.

För nio år sen skulle fiskare gå till jobbet i ryska byn Bolotnikovo, när arbetsplatsen var försvunnen. Allt vatten i Vita sjön hade försvunnit spårlöst och än i dag vet man inte varför, även om det spekuleras i att sättningar gjort att vattnet sjunkit ned i underjordiska floder. Det har sedan återkommit i perioder efteråt. Det sägs att en kyrka sjönk ned i marken på samma plats på 1600-talet, vilket skapat mytbildning runt platsen långt innan 2005.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons