Annons

SAS varslar 40 procent av alla anställda

SAS vd Rickard Gustafson.
SAS vd Rickard Gustafson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Skandinaviska flygjätten SAS varslar 5 000 anställda på grund av coronaviruset. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande. 1 900 är varslade i Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SAS-plan på Arlanda under tisdagen. Nu varslar flygbolaget 5 000 av sina anställda.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Enligt SAS kommer bolaget att påverkas ”väsentligt” under resten av 2020 och räknar att det kommer ta flera år innan bolaget är tillbaka på samma nivåer som före coronakrisen.

Flygbolaget skriver att varslet även är en del i en nödvändig anpassning till en helt ny flygmarknad efter viruset:

”Covid-19 har tvingat SAS att ta ställning till en helt ny verklighet som kommer att ge återverkningar inte bara under de närmaste månaderna, utan de närmaste åren”, konstaterar bolagets vd Rickard Gustafson i pressmeddelandet.

Till nyhetsbyrån TT säger Gustafson att SAS ”tror att efterfrågan successivt kommer att komma tillbaka, det kommer ta hela 2020 och stora delar av 2021. Först 2022 tror vi att efterfrågan är på en nivå som liknar vad den var före krisen.”

De cirka 5 000 heltidsanställda som nu varslats om uppsägning är fördelade på 1 900 i Sverige, 1 300 i Norge och 1 700 i Danmark. Varslet motsvarar 40 procent av alla anställda på SAS.

Sedan tidigare har bolaget permitterat nästan hela sin personalstyrka, cirka 11 000 anställda.

I en kommentar till norska finanssajten E24 kallar Christian Laulund, ordförande i norska SAS-pilotföreningen SPG, dagen för ”en svart dag för skandinavisk luftfart” och fortsätter:

Annons
Annons

SAS-plan på Arlanda under tisdagen. Nu varslar flygbolaget 5 000 av sina anställda.

Foto: Emma-Sofia Olsson

– Det är det inget tvivel om, och det är med tungt hjärta vi ser att SAS måste ta till detta. Det understryker allvaret i situationen.

Även ordföranden i det svenska kabinfacket SCCA, Viktoria Svensson, beklagar beskedet:

– Det här är inte oväntat. Varslet var väntat och djupt beklagligt. Det är jättetråkigt att det händer och nu får vi göra allt vi kan för att rädda så många arbetstillfällen som vi kan, säger hon till TT.

SAS-plan på Arlanda under tisdagen. Nu varslar flygbolaget 5 000 av sina anställda.
SAS-plan på Arlanda under tisdagen. Nu varslar flygbolaget 5 000 av sina anställda. Foto: Emma-Sofia Olsson

SAS konstaterar att de viktiga sommarmånaderna kommer att bli mycket påverkade av coronapandemin. De flesta flygbolag är beroende av sommarmånaderna med dess semestertrafik.

Rickard Gustafson säger till nyhetsbyrån TT att SAS tror att efterfrågan på flyg i sommar kommer vara ”väldigt begränsad”.

Sedan mars står nästan alla av SAS flygplan på marken. När bolaget för några veckor sedan sedan redovisade trafiktal för mars visade siffrorna på ett tapp på nästan 50 procent jämfört med samma månad 2019. Sedan dess har nästan alla flygrutter inom och utanför Europa ställts in tills vidare.

Flygindustrin har drabbats enormt hårt av coronakrisen och i Sverige sker i princip nu endast inrikestrafik på ett fåtal linjer från och till Stockholm.

I en rapport från det internationella managementkonsultföretaget Kearney som släpptes tidigare i veckan fastslås att flyget i Europa har minskat med 92 procent jämfört med före coronapandemin. Kearney konstaterar även att de flesta bolag, SAS inkluderat, är helt beroende av statligt stöd för att kunna överleva i nuvarande former.

I mars beslutade svenska regeringen att ge kreditgarantier på 1,5 miljarder kronor till SAS. Något också Danmark gjort. Även norska staten har beslutat om krisstöd till norska flygbolag som SAS, men även till SAS-konkurrenten Norwegian, som står på ruinens brant.

Kearney flaggar även för att man under de kommande åren kommer att få se konsolideringar, det vill säga hopslagningar och att större bolag väntas köpa upp mindre aktörer.

Den internationella flygorganisationen IATA räknar med att flygresandet kommer att gå ned cirka 40 procent under 2020. En dramatisk skillnad för en industri som har sett i princip konstant tillväxt under hela 2000-talet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons