Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Andreas Cervenka: SAS svart hål för staten

Svenska staten har de senaste tre åren skjutit in 2,4 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar i det krisdrabbade flygbolaget SAS. Idag motsvarar det mer än hela företagets börsvärde. Nu står bolaget inför en ny kris där ägarna kan behöva öppna plånboken.

Vilket är det snabbaste sättet att bli miljonär? Svar: ta en miljard och satsa i flygbranschen. Detta gamla skämt, som en gång kläcktes av entreprenören Richard Branson har visat sig stämma obehagligt väl in på SAS.

Klart är att ingen blivit rik på att äga aktier i det skandinaviska flygbolaget de senaste åren. Bolaget står nu inför en ny finansiell kris, och enligt uppgifter i Dagens Industri har bolagets långivare börjat få kalla fötter inför omförhandlingen av flera stora lån. Ett krismöte har hållits med långivare, ägare och rådgivande banker.

Största ägaren svenska staten som äger 21,4 procent av aktierna fanns representerad i form av statssekterare Erik Thedéen. En fråga som diskuteras är om finansieringen kan lösas genom att hitta nya ägare eller ta in mer kapital.

Annons
X

Hittills har intresset bland de statliga ägarna i Norge, Danmark och Sverige varit svalt för att rycka ut ännu en gång.

Och för svenska skattebetalare har de stödinsatser som gjort hittills varit dåliga affärer, för att utttrycka sig milt. .

SAS gjorde 2009 en nyemission på totalt 6 miljarder kronor. Dåvarande näringsminister Maud Olofsson var då tveksam till att skjuta till pengar, eftersom hon precis nekat biltillverkaren Saab stöd. Staten tecknade ändå sin andel, totalt 1,3 miljarder kronor. De aktierna är idag värda mindre än 100 miljoner kronor.

Året efter var det dags igen. SAS behövde ytterligare 5 miljarder kronor. Regeringen pytsade in 1,1 miljard kronor.

– Med det omfattande besparingsprogram som SAS ledning och styrelse har presenterat finns förutsättningar att skapa ett lönsamt SAS som ger en marknadsmässig avkastning till svenska skattebetalare, sade Maud Olofsson då.

Värdet på de aktier som köptes in har fallit med 70 procent i värde till 330 miljoner kronor. Om denna utveckling är marknadsmässig är det en marknad som de flesta sannolikt helst undviker.

Sedan dess har bekymren för SAS bara fortsatt, och enligt samstämmiga medieuppgifter förbereder ledningen nu ännu ett sparpaket som beskrivs som det mest drastiska hittills.

De 2,4 miljarder kronor som svenska staten lagt in i SAS överstiger idag hela bolagets börsvärde på cirka 2 miljarder. Värdet på hela statens post är 425 miljoner kronor.

Frågan är alltså hur staten ställer sig denna gång, om ännu en nyemission blir aktuell. Erik Thedéen, statssekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman, svarar undvikande.

– Vi förvaltar aktieinnehav med betydande värden i ett börsnoterat bolag och vi vill inte spekulera i hypotetiska frågor. Vi utgår från att styrelse och ledning vidtar nödvändiga åtgärder för att bolaget ska ha en tillfredsställande finansiell ställning och handlingsberedskap inför kommande utmaningar, låter han hälsa i ett mejl.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X