Annons
X
Annons
X

SAS-pilot full på jobbet

Vid en alkoholkontroll som polisen gjorde på Arlanda hittades en pilot som hade över 1,0 promille.

– Vi inom SAS har en tydlig nolltolerans vad gäller detta, säger Rebecka Södergren på SAS pressjour till Aftonbladet.

Det var i tisdags morse som gränspolisen på Arlanda genomförde en rutinkontroll och gjorde alkoholtest av besättningen på SAS, skriver Aftonbladet. En styrman som just då arbetade i yttre tjänst hade över 1,0 promille i sitt utandningsprov. Gränsen är, precis som vid rattfylleri vid bilkörning, 0,2 promille.

SAS kräver att piloter måste vara helt nyktra minst åtta timmar innan de ska flyga.

– Vi är medvetna om situationen och ser djupt allvarligt på det som inträffat. Vi stöttar gränspolisens arbete till 100 procent, säger Rebecka Södergren på SAS pressjour till Aftonbladet.

Annons
X

Den misstänkte fick inte flyga vidare med planet, men det kunde ändå lyfta senare. Styrmannen är den förste som blåser positivt i en alkoholkontroll på Arlanda sedan nya regler för stickprovskontroller av besättningar infördes 1 september 2010. Av 3 600 genomförda prov har bara ett varit positivt.

Svensk pilotförening ser allvarligt på det inträffade:

– Om det är någon som kommit till jobbet och varit onykter finns det ett tragiskt personligt ärende bakom detta. Det finns en nolltolerans mot alkohol och den står vi bakom, säger generalsekreteraren Göran Adbro till Aftonbladet.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad som kommer att hända med piloten är ännu oklart. Polisen har inlett en förundersökning.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X