Annons
X
Annons
X

SAS lån klara – om facken går med på lägre löner

SAS kommer att sälja sin markorganisation med 5 000 anställda, norska flygbolaget Wideroe och säger sig inte behöva ta in några nya pengar från ägarna. Bolaget har också säkrat nya lån och räknar nu med att facken de närmaste dagarna går med på stora förändringar i kollektivavtalen. 800 jobb ska bort. Aktien stiger 6 procent på beskedet.

Flygbolaget SAS vd och styrelseordförande Rickard Gustafson.
Flygbolaget SAS vd och styrelseordförande Rickard Gustafson. Foto: SCANPIX

På måndagsmorgonen kom ledningen för flygbolaget
SAS med sin plan för hur företaget ska räddas ur den nuvarande krisen. Många detaljer saknas fortfarande och redan på söndag, 18 november, ska styrelsen träffas igen för att ta ställning till om det verkligen går att genomföra planen.

En viktig del i planen är att bolaget vill ha nya kollektivavtal för de anställda. Bolaget säger klart att ersättningsnivåerna måste sänkas för att bolaget ska kunna möta den hårda konkurrensen från lågprisbolagen.

Totalt minskas antalet anställda i SAS med 6 000 tjänster. De största minskningarna beror på försäljningarna av marktjänsten och norska flygbolaget Wideröe. 800 jobb tas bort i Sverige, Norge och Danmark när administrationen koncentreras till Stockholm, säger Rickard Gustafsson. Efter förändringarna räknar han med att SAS kommer ha cirka 9 000 anställda.

Annons
X

Efter 45 minuters handel hade aktien stigit med drygt 6 procent.

BÖRSEN:
Följ utvecklingen för SAS på börsen här

Som bolaget tidigare meddelat ökade vinsten under tredje kvartalet med nästan 300 miljoner kronor till 568 miljoner kronor före skatt. Intäkterna ökade med närmare en halv miljard till 11,1 miljarder kronor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Däremot var kassaflödet från den löpande verksamheten negativ, minus 123 miljoner kronor, enligt kvartalsrapporten.

  Ett villkor för att bolaget ska få de lån som man nu förhandlat fram med bankerna är också att de anställda går med på nya kollektivavtal. Medieuppgifter har tidigare talat om att det kan bli aktuellt med lönesänkningar på omkring 15 procent. Några sådana preciseringar nämns inte i den rapport som
  SAS kom med på måndagmorgonen och lönerna ska förhandlas de kommande dagarna.

  SAS ledning vill också förhandla om personalens pensionsvillkor. Flertalet av de anställda ska gå över från förmånsbaserade till premiebaserade pensioner. De blir då inte garanterade en viss nivå utan deras pensioner bestäms av hur mycket som betalats in tidigare och hur de pengarna förvaltats.

  SAS säger nu att man räknar med att få igenom de förändrade kollektivavtalen inom mycket kort tid. Samtidigt meddelar vd Rickard Gustafson att han
  kraftigt sänker sin lön.

  De danska och norska facken har tidigare
  sagt bestämt nej till lönesänkningar.

  QUIZ

  Kan du din SAS-historia? Kolla här!

  Efter måndagens besked är Sven Cahler, ordförande för tjänstemannafacket Unionen, kritisk.

  – För lite gjort under för lång tid. Man skulle ha skurit ner mycket tidigare.

  Han företräder cirka 1000 markanställda medlemmar i Stockholm.

  – Jag vet inte hur många som kommer att sägas upp, 800 heltidstjänster totalt är ju fler personer eftersom många arbetar deltid. Jag gissar att många av mina medlemmar kommer att outsourcas, i synnerhet om marktjänsten säljs.

  Cahier har svårt att se hur SAS generellt kan sänka Unionens medlemmars löner då de sätts individuellt och inte regleras i kollektivavtal.

  – Man kan ju inte bara sänka en lön utan att ändra något i arbetet. Att ändra pensionsvillkoren är också en konstig tanke, vi har standardsystemen ITP1 och ITP2, jag har mycket svårt att tro att man kan rucka på dem.

  Han är också främmande för ett nytt kollektivavtal.

  – Vi och Sveriges Ingenjörer har ett kollektivavtal med Transportgruppen som gäller för 25 000 medlemmar. Vill man ändra det måste det omförhandlas för en rad yrken, vi är bara en liten del i det avtalet.

  Unionens ordförande Cecilia Fahlberg är ytterst tveksam till kravet om lönesänkningar. Facket är förstås berett att ställa upp på förhandlingar för att nå hållbara lösningar.

  ”Men lönesänkningar riskerar att försätta medlemmarna i en ännu sämre sits i form av exempelvis sänkt a-kassa om det senare visar sig att dessa besparingar inte räcker. Det är också ett ytterst tveksamt medel för att uppnå långsiktig fortlevnad för ett företag”, skriver Cecilia Fahlberg.

  Hon tycker heller inte att det är rimligt att lägga hela företagets möjlighet till fortlevnad på de anställdas axlar.

  Vid sidan av markorganisationen, som har omkring 5 000 anställda som arbetar med allt från att hantera baggage till incheckning, kommer även det norska flygbolaget Wideroe att säljas.

  I ett uttalande säger
  SAS vd Rickard Gustafson att det här är ledningens ”final call”, deras sista bud. Går det inte igenom kommer bolaget inte att finnas kvar.

  – Vi har fått denna sista chans att starta om och genomföra dessa fundamentala förändringar. Jag vet att vi kräver mycket av våra medarbetare, men det finns ingen annan väg. Jag hoppas att våra lojala och dedikerade medarbetare har viljan att kämpa för att SAS ska överleva och därmed säkra våra arbetsplatser.

  • QUIZ:
  Kan du din SAS-historia? Kolla här!

  Far- och flygquiz

  QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se

  Tomas Augustsson TT

  Annons
  Annons
  X

  Flygbolaget SAS vd och styrelseordförande Rickard Gustafson.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X