Annons
X
Annons
X

SAS hårda sparplan uppges klar

Över 1 000 anställda mister jobben, alla andra får lönerna sänkta med 15 procent. Så ser sparplanen ut för att rädda krisdrabbade flygbolaget SAS, erfar de danska medierna TV2 Finans och Berlingske Business. Personalen är på måndagen kallade till krismöten med facket, enligt SvD:s källor. Men bolagsledningen bekräftar inget.

Av TT
(uppdaterad)

Planen uppges ha blivit klar vid krisförhandlingar under helgen och ska presenteras på måndagen.

Flygbolaget säger till medier att inga kommentarer lämnas förrän vid måndagens presskonferens, då också den försenade delårsrapporten presenteras. Enligt danska TV2 ska bankerna ha accepterat sparplanen som innebär att 3 miljarder svenska kronor i omkostnader ska skäras bort.

– Det försiggår väldigt mycket rykten och spekulationer i medierna. Vi kommer i morgon klockan åtta att presentera rapporten och vår framtida plan. Det viktiga här är att vi inte gått ut med uppgifter eller någon fakta om planen, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS Sverige till TT.

Annons
X

Även facket är förteget inför morgondagens besked.

– Vi har under ett antal månader varit löpande informerade men vad det gäller den ekonomiska situationen så gäller sekretess, säger Robert Gustafsson, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening.

På måndagen kommer interna informationsmöten att hållas för personalen enligt uppgifter till SvD Näringsliv. Kabinpersonalen på SAS ska samlas till ett möte med kabinfacket imorgon klockan 16, enligt SvD:s uppgifter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  QUIZ

  Kan du din SAS-historia? Kolla här!

  Richard Björnelid är ekonomijournalist och har skrivit boken SAS - om konsten att sänka ett flygbolag. Han tror att uppgifterna från dansk tv om uppsägningar och lönesänkningar kan stämma.

  - Jag tror att vi kommer att få se någonting åt det hållet. Men man vet inte riktigt vad det avser, är det 1 000 personer totalt i koncernen eller vad? Om det då innefattar de 300 årstjänster i administrationen som man gått ut med tidigare, då är det 700 stycken till nu.

  Förutom uppsägningar finns det mycket annat som kan förändras för de anställda.

  - Det finns mycket utöver det som man kan försämra ur arbetstagarens synvinkel. Kanske ska flygpersonalen vara mer tillgänglig och även sköta andra arbetsuppgifter, sådana uppgifter har jag fått

  Vänsterpartiets näringspolitiska talesperson Kent Persson kräver att regeringen informerar riksdagens näringsutskott om turerna i SAS:

  ”Vi kräver att ansvarig minister så fort som möjligt kommer till riksdagens näringsutskott. Staten är största ägare och riksdagen behöver därför få full information om situationen. Nu måste regeringen lägga korten på bordet”, skriver han i ett pressmeddelande.

  Finansmarknadsminister Peter Norman (M) kommer för tillfället inte att kommentera uppgifterna som cirkulerar kring SAS, säger hans pressekreterare Victoria Ericsson till TT.

  Den 30 oktober handelsstoppades SAS på Stockholmsbörsen. Under flera dagar hade det florerat uppgifter i medier om krismöten med ägare och kreditgivare, och att personalen ska tvingas att acceptera sämre villkor.

  SAS gick ut med att vinsten före skatt tredje kvartalet var 568 miljoner kronor, att man ska spara ytterligare 3 miljarder och avyttra tillgångar för lika mycket.

  I torsdags, den 8 november, skulle kvartalsrapporten bli offentlig. I stället skickade SAS ett pressmeddelande att rapporten kommer nu på måndag, den 12 november.

  I fredags bekräftade EU-kommissionen att den för informella samtal om SAS finansiering med Sveriges, Norges och Danmarks regeringar.

  Far- och flygquiz

  QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X