Annons
X
Annons
X

SAS fackklubbar säger nej till lönesänkningar

1 000 uppsägningar och lönesänkningar med 15 procent. Det är delar i det sparpaket som SAS-koncernen ska presentera i morgon, enligt medieuppgifter. Men de norska och danska fackklubbarna säger tvärt nej.

För att lyckas minska kostnaderna med tre miljarder kronor vill nu SAS sänka de anställdas löner med 15 procent och minska antalet anställda med 1000, enligt danska medieuppgifter idag.

Men de danska och norska facken säger nej till att sänka lönerna.

Det danska kabinfacket kommenterade igår medieuppgifterna med ett pressmeddelande på sin sajt. Där sa man att facket för bara fyra månader sedan gått med på frysta löner och bara 11,5 månader med lön i år och nästa år, något som fortfarande ligger fast.

Annons
X

– Vi har deltagit i en rad informationmöten med SAS och situationen i företaget och vi inväntar nu att ledningen bjuder in oss till en dialog om framtidet, skriver kabinfacket CAU på sin hemsida.

Till danska TV2 säger Jean Pierre Schomburg att det som sagts i medierna inte är acceptabelt.

QUIZ

Kan du din SAS-historia? Kolla här!

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte heller det norska facket tänker gå med på några lönesänkningar.

  – De kan bara glömma en lönesänkning. Om den är på 10, 15 eller 5 procent, de kan bara glömma det. Vi har gett vårt i mer än tio år, nu har vi inte mer att ge, säger Asbjörn Wikestad vid den norska klubben till norska tv-kanalen NRK apropå uppgifterna om den 15-procentiga lönesänkningen.

  Han hänvisar till att de anställda inte fått sina löner höjda på tio år.

  Inom de svenska facken vill man inte kommentera medieuppgifterna om lönesänkningarna.

  – I morgon (läs idag) kommer företaget att komma med information om åtgärdspaketet, säger Ulla Gröntvedt, Unionens representant i SAS styrelse.

  Enligt uppgifter till SvD handlar paketet om ett omfattande åtgärdsprogram där olika grupper av medarbetare kommer att drabbas olika. Att bara prata om en generell lönesänkning som i medieuppgifterna, är en mycket förenklad bild, enligt källan.

  I morgon ska interna informationsmöten hållas för personalen enligt uppgifter till SvD Näringsliv. Kabinpersonalen på SAS i Sverige ska samlas till ett möte med kabinfacket imorgon klockan 16.

  Far- och flygquiz

  QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X