Annons
X
Annons
X

SAS: Det är vinna eller försvinna

SAS minskar personalen med ytterligare 1 000 till 1 500 personer. Flygbolaget drar i gång ett nytt sparprogram på två miljarder.

Av TT
(uppdaterad)

Av dem är 1,3 miljarder kopplade till kollektivavtalen, säger SAS vd Mats Jansson.

– Det blir en förhandling med facket kring det här att flygarna måste sänka sina löner och pensioner med 10-20 procent.

TT: Hur ser ni på chanserna att få igenom det med facket?

Annons
X

– Det handlar inte om chanser. Det är vinna eller försvinna. Det är en överlevnadsfråga, säger Jansson.

De övriga 700 miljonerna ska sparas genom att effektivisera administrationen.

Företagets aktie rusade upp med 7,3 procent till 3:97 kronor i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

Flygbolagets sparprogram uppgår nu totalt till 4,5 miljarder kronor, en ökning med 0,5 miljarder. Omstruktureringskostnaderna har blivit högre än bolaget tidigare beräknat och ökar med 800 miljoner kronor till 1 700 miljoner kronor för helåret 2009.

Totalt har 1 066 heltidsanställda hittills lämnat koncernen samtidigt som sju flygplan tagits ur trafik. Under resten av året kommer ytterligare 14 flygplan att tas ur trafik.

Under andra kvartalet sjönk antalet passagerare med 17,1 procent.

Claus Sonberg, kommunikationsdirektör i SAS-koncernen, säger till NRK att det inte går att undvika att norska kabinanställda ersätts med billigare svensk personal.

– Över tid kan vi inte konkurrera på olika villkor och ha dyrare personalkostnader än till exempel Norwegian, förklarar han.

Pelle Gustafsson, ordförande för kabinfacket på SAS, säger till TT att de största personalneddragningarna och förhandlingarna av kollektivavtalen ska göras i Norge och Danmark.

– Som det ser ut nu är det större sparkrav på norrmän och danskar - vi har helt olika avtal. Inom samma grupp i de olika länderna skiljer sig avtalen avsevärt. Personalen i Norge och Danmark har bättre löneläge och bättre villkor än de i Sverige.

Flygbolaget redovisar en förlust före skatt på 1 039 miljoner kronor för årets andra kvartal. Motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 131 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 12 223 miljoner kronor jämfört med 14 412 miljoner ett år tidigare.

Analytiker som Reuters talat med hade väntat sig en förlust före skatt på 1 143 miljoner kronor och en omsättning på 12 123 miljoner kronor.

Tillväxten bedöms bli negativ under 2009, skriver Mats Jansson. Osäkerheten om tidpunkten för återhämtningen är fortsatt stor. SAS räknar med en fortsatt minskad passagerarvolym under 2009.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X