Annons
X
Annons
X

SAS-budet: 80 kronor i timman

SAS kräver att timanställd kabinpersonal går med på en lön på 80 kronor i timman, en av de sämsta lönerna i Sverige.

Av TT

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Enligt danska uppgifter går SAS omkull på några veckor om sparpaketet inte går igenom.

En del av SAS-ledningens sparkrav är att den timanställda kabinpersonalens löner ska sänkas till 80 kronor i timmen. Det skulle i sådana fall göra SAS timanställda till några av de sämst betalda på hela den svenska arbetsmarknaden.

”Lönen ska vara 70 procent av en 100 procents lön omräknad till timlön. Det blir cirka 80 kronor i timmen mot i dag över 150 kronor i timmen” står det i sparpaketet som TT har tagit del av.

Annons
X

Om man jobbar 40 timmar per vecka ger det en lön på knappt 13 000 kronor i månaden, före skatt.

SAS är betydligt närmare en konkurs än vad som varit känt, enligt danska uppgifter. Den danska tidningen Politiken erfar från flera källor att flygbolaget redan har utarbetat detaljerade krisplaner på flera hundra sidor som skissar hur bolaget ska försättas konkurs. Det finns också planer på hur strandade passagerare ska hanteras, liksom väntade köer på de skandinaviska flygplatserna.

Om inte facken går med på SAS krisplan riskerar flygbolaget konkurs. Och om ledningen inte får igenom sparplanen kan bolagets överlevnad räknas i bara några få veckor, skriver Politiken.

– Det stämmer att det inte finns pengar i kassan till att klara oss året ut, säger en centralt placerad SAS-källa till tidningen.

Att som SAS ställa ett ultimatum raserar den svenska modellen, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

• QUIZ: Kan du din SAS-historia? Kolla här!

– Skulle vi släppa för detta, var är då vår botten? Det är därför vi säger att ibland är det bättre att lägga ner en verksamhet än att försämra kollektivavtalet, säger Thorwaldsson till TT.

Enligt LO-ordföranden kan Socialdemokraterna inte ha sagt ja till lånegarantier om man verkligen förstått vad det innebar för kollektivavtalen.

– Det kan Socialdemokraterna absolut inte ställa upp på. Det kommer man inte göra, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

2008 ingick IF Metall avtal som innebar sänkta löner, men under en begränsad tid. Det var annorlunda, enligt Thorwaldsson.

– Men facken kommer aldrig att vika ner sig. I Transport hade vi uppe det på styrelsemötet i måndags, och det var ett tydligt nej.

Klockan 12.30 i dag sätter sig SAS i förhandlingar med de åtta fackliga organisationer som representerar den flygande personalen. Enligt förhandlingsframställan från SAS kan förhandlingarna komma att pågå fram till söndag eftermiddag.

Bland kabinpersonalen råder en upprörd stämning, berättar en flygvärdinna som vill vara anonym.

– Folk är förtvivlade. Många yngre vill skriva på, de vill inte förlora sina jobb, medan andra säger att vi inte kan skriva på under de här förhållandena.

Omfattningen av försämringarna i villkoren uppdagas efter hand, säger hon. Den höjda pensionsåldern är ett exempel, som ska gälla alla som är födda 1 januari 1953 och senare.

– Det är ganska många som har räknat med att gå i pension nästa år, som då kommer att få jobba i fem år till.

- Om SAS får igenom det här kan andra företag försöka samma sak. Det kan innebära försämringar för alla.

LÄS OCKSÅ:
Småbolag drabbas hårt av eventuell konkurs
Norskt SAS-fack vägrar sänka lönen
”SAS agerande bryter mot den svenska modellen”
Krisen sprider oro runt om i Sverige
Här är broschyren som fått facken att rasa
SAS pilotfack: Norman står du bakom att nedmontera den svenska modellen?
SAS-konkurs hårt slag mot SEB

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X