Annons
X
Annons
X

Särskilda badpass för kvinnor

Särskilda badtider för kvinnor är något som blir allt vanligare i Sverige. På Hertsö-badet i Luleå var det premiär för ”kvinnosim” i  går. – Det är jättebra för kvinnor att lära sig simma, ha kul och få avkoppling, säger Noor ul Huda, som besökte badhuset för första gången.

Foto: ULRIKA VALLGÅRDA

På en del orter är det föreningar som anordnar kvinnobaden, men det finns också kommuner som har infört speciella öppettider för kvinnor. För många muslimska kvinnor är det ett villkor för att kunna utnyttja badhusen.

– Jag har ingen statistik på det, men jag vet att det börjar bli mer och mer vanligt förekommande och att man då också försöker kringgå förbudet mot att ha kläder på sig i vattnet, säger Fredrik Gunnarsson vid Sveriges kommuner och landsting.

Fittjabadet i Botkyrka kommun införde särskilda kvinno- tider och även en kvinnosimskola för några år sedan. Intresset har varit stort.

Annons
X

– Ibland är det helt fullt. Alla är inte muslimer, utan en del tycker bara det är skönt att simma med andra kvinnor, berättar badvakten och simläraren Sandra Massola.

Noor ul Huda i Luleå kan inte tänka sig att bada på tider då badhuset är öppet för män. Hon anser att islam inte tillåter att en kvinna visar sin kropp för andra män än den hon är gift med.

Inte heller med heltäckande klädsel skulle hon kunna tänka sig att bada med andra män.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När kläderna blir blöta syns ju allt ändå, säger hon och skrattar.

  Under fem lördagsmorgnar ska Hertsöbadet i Luleå testa att ha öppet enbart för kvinnor. Vid dessa tillfällen kommer det vara tillåtet att bada med kläderna på om man så önskar – bara kläderna är nytvättade.

  – Vi har också beställt in så kallade burkinis – ett slags heltäckande badkläder – för uthyrning, berättar Hasse Pettersson, chef för Luleås badhus.

  Mårten Ström (S), ordförande i fritidsnämnden, ser inte frågan om separata kvinnotider på badhusen som särskilt kontroversiell.

  – Vi har ju medborgare med den här kulturen och då får vi respektera det och hitta ett sätt att lösa problemet. Vi har inte lagt några värderingar på det, utan har bara försökt göra badhuset tillgängligt för alla.

  Men i alla kommuner har frågan inte varit lika okontrover-siell. När Eva Enqvist (C) för några år sedan tänkte skriva en motion om särskilda öppettider för kvinnor i Skellefteå mötte hon ett starkt motstånd. När hon slut- ligen skrev motionen fick hon flera otrevliga e-postmeddelanden från allmänheten.

  – Det var folk som tyckte det var löjligt att göra något speciellt för muslimska kvinnor, att de fick väl åka tillbaka till sina hemländer igen, eller ta seden dit de kom.

  I slutet av förra året avslogs motionen av kommunfullmäktige på grund av bristande efterfrågan.

  Temmam Asbai, förbundsstyrelseordförande i det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, tycker det är synd att många muslimska kvinnor i Sverige inte har tillgång till egna badtider – både för simkunnighetens skull och för möjligheten till motion.

  – Det är bra om kommunerna tar det lilla steg som behövs för att hjälpa dem. Det tror jag samhället tjänar på.

  Ulrika Vallgårda

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ULRIKA VALLGÅRDA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X