Recension

Verkligheten nedtecknas, ges ord, förvanskas och blir del av en ny omformad verklighet – Dokument kring mordet på Robert Risberg i Uddevalla 960513Särpräglad känsla när verkligheten tar över

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Verkligheten nedtecknas står det på bokryggen, så får vi kalla denna tunna bok med sin utomordentligt långa titel. Den är skriven av författaren Pär Thörn och illustrerad av bildkonstnären Ragnar Persson, den ser ut som en diktsamling men är snarare en sorts poetiskt dokument av det slag som omskrevs i OEI:s närmare 1300 sidiga nummer DDDD i fjol. De fyra d:na står för dokument, dispositiv, deskription och diskurs, och det slår mig att de samtliga passar in på Perssons och Thörns bok.

Dokumenten utgörs av förhörsprotokoll, brev, transkriberade telefonsamtal, föremålsbeskrivningar, låttexter och sist i boken teckningar och fotografier. Det är fråga om fingerade dokument kring det fiktiva knivmordet på Robert Risberg, frontfigur i black metal-bandet Satanic Red Storm. Han mördas i Uddevalla 1996 av Stefan Persson, medlem i ett annat black metal-band, som döms till nio års fängelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons