Särlingen som aldrig upphör att fascinera

Under strecket
Publicerad
Annons

En av USA:s mest omskrivna konstnärer och författare är i dag särlingen Henry Darger, död sedan 1973. Just nu är han aktuell i två New York-utställningar och tre böcker. Nyligen har det i ämnet Darger utlysts två doktorandtjänster (konsthistoria och litteraturvetenskap).
Darger var en isolerad, religiös man som skapade en fantasivärld med hundratals målningar, 50 000 handskrivna sidor samt ett 15 145 sidor maskinskrivet mästerverk om en sagovärld söndersliten av krig: "The story of the vivian girls, in what is known as the realms of the unreal, of the Glandeco-Angelinnian war storm, caused by the child slave rebellion".
Dargers konst- och litteraturskatt upptäcktes strax efter hans död av designern och fotografen Nathan Lerner. Tack vare Lerners konstnärliga öga togs Dargers konst tillvara. Han var under de sista tio åren Dargers hyresvärd och fungerade som något av en beskyddare. Lerner lät Darger bo i ett vindsrum för 400 kronor i månaden. Darger hade ett litet umgänge som vittnat om att han var
historiskt och politiskt intresserad. Amerikanska inbördeskriget var det som fascinerade honom mest. Men sitt skapande höll Darger hemligt för omvärlden till sin död.

I Dargers litteratur ges hänvisningar till inbördeskriget. Ett förslavat vitt barnfolk, vissa av dem hermafroditer, är hjältarna, vildarna är de vuxna. Slutligen vinner gott över ont, barnen befrias. Darger lär ha sagt att han kom från Brasilien, vid andra tillfällen Tyskland, men allt tyder på att han föddes i Chicago 1892 och levde där till sin död. Redan som trettonåring hamnade Darger på mentalsjukhus. Ansvarig läkare konstaterade att "lille Dargers hjärta satt inte på rätt plats", modern psykiatri talar snarare för att Darger var schizofren.
Darger var självlärd men självsäker i sitt skapande. De flesta målningarna är långa tapeter, ofta dubbelsidiga, och vittnar om en sällan skådad närvaro. Darger målade småflickor, moln, landskap, växter, väder, krig och förödelse. Dargers geni blottas i målningarnas komposition, storlek,
färgblandning men också i hantverket när han experimenterar med teknik, ofta collage som ger referenser till media (skapade decennier före Warhol).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons