Sarkozy måste rädda Frankrikes trovärdighet

Demonstrationerna och strejkerna i Frankrike fortsätter. Missnöjet pyr med president Nicolas Sarkozy och det krävs nu ett verkligt kraftprov av honom för att få igenom sin politiska agenda.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
I Lyon sattes bilar i brand under onsdagen.

I Lyon sattes bilar i brand under onsdagen.

Foto: MOCHEL SPINGLER/AP
Annons

De massiva demonstrationerna och de upprepade generalstrejkerna utsätter president Nicolas Sarkozy för ett formidabelt kraftprov. Striden handlar om mycket mer än en liten höjning av pensionsåldern. När en majoritet av fransmännen stöder protesterna kan det ses som uttryck för att det pyr ett djupt socialt missnöje med regeringen. Krispolitiken uppfattas som socialt orättvis.

Pensionssystemet är sedan länge av statsfinansiella skäl i stort behov av genomgripande reformer. Politiskt är just pensionerna samtidigt en stark symbol för vänsterns landvinningar. Därför har den politiska och fackliga oppositionen lätt för att mobilisera motstånd mot regeringens förslag. För Sarkozy, som är en högerman, har frestelsen varit politiskt oemotståndlig att ta en strid kring den symbolen. Genom att båda sidor väljer konfrontation i stället för samförstånd så trappas motsättningarna upp till dagens kaotiska nivåer. Det är ett känt mönster i Frankrike.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons