Kommentar

Teresa Küchler:Sarkozy går till historien som en simpel skurk

Teresa Küchler
Nicolas Sarkozy gjorde sig skyldig till mutbrott när han lovade en domare gentjänster i utbyte mot information om en utredning. 
Nicolas Sarkozy gjorde sig skyldig till mutbrott när han lovade en domare gentjänster i utbyte mot information om en utredning.  Foto: Michel Euler/AP

Nicolas Sarkozy fick tre års fängelse för maktmissbruk och korruption – två villkorliga och ett bakom lås och bom. Därmed har två presidenter och en premiärminister dömts till fängelse i Frankrike på bara tio år. Ett tecken på att rättvisan kommer ikapp även maktens män.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Domen är oerhörd – även om Sarkozy till slut skulle få lov att sitta av den med en fotboja i sitt hem. Att en fransk president går till historien som en simpel skurk är illa nog. Att två på rad gör det går knappt att ta in.

Högerpolitikern Nicolas Sarkozy var statsöverhuvud under åren 2007–2012, och före honom satt hans tidigare mentor, den nu avlidne Jacques Chirac, vid makten. Även Chirac dömdes efter sin presidenttid till fängelse, villkorligt, för svinn med skattepengar.

Annons
Annons
Annons