Annons
X
Annons
X

Sarkozy erkänner sig besegrad

Nicolas Sarkozy erkänner att han förlorat det franska president valet, och han har talat med Francois Hollande och önskat honom lycka till. Socialisten Hollande vann med 51,9 procent mot 48,1 procent, visar vallokalsundersökningar enligt Reuters.

Av TT
(uppdaterad)
Sarkozy talar inför supportrar efter att resultatet från vallokalsundersökningarna offentliggjorts.
Sarkozy talar inför supportrar efter att resultatet från vallokalsundersökningarna offentliggjorts. Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS

Utanför Socialistpartiets högkvarter på rue Solferino i Paris är det fullpackat med glada, firande människor med svajande flaggor.

När kamerabilden går över till Sarkozys högkvarter är det alldeles tyst och ingen viftar någon flagga.

Ryktet säger också att Sarkozys kampanjläger redan har ställt in det planerade firandet på place de la Concorde senare i kväll.

Annons
X

För första gången sedan Francois Mitterrand lämnade Elyséepalatset 1995 har Frankrike fått en socialistisk president.

De franska väljarna har röstat fram en president som inte bara vill spara sig ur krisen. Han vill satsa på nya lärarjobb, höjd minimilön, sänkt pensionsålder för dem som jobbat länge och 75 procents marginalskatt för riktiga höginkomsttagare.

Utanför en vallokal i stadsdelen Belleville i Paris träffade TT:s utsända många som röstat på Hollande. Även Catherine Pouëssel röstade på honom, men inte för att hon är en stor anhängare av hans politik, utan i protest mot Sarkozy.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är hon inte ensam om. En undersökning från opinionsinstitutet Opinionway inför den första valomgången visade att för två tredjedelar av Hollandes sympatisörer är det allra viktigaste att få bort Sarkozy.

  Det kan skapa problem för Hollande efter valet, tror Catherine Pouëssel. Det starka stödet för honom kan dala snabbt, särskilt om det ekonomiska läget tvingar honom till fortsatta åtstramningar.

  – Vem som än vinner får det svårt. Vi är i en kris hursomhelst, precis som hela Europa, säger hon.

  Medarbetare till Hollande säger att han redan på söndagskvällen ska ha sitt första telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. De ska nu försöka bli EU:s nya radarpar.

  Det franska valresultatet ger inga större reaktioner på marknaden, tror Handelsbankens chefekonom Jan Häggström.

  – I och för sig knappade Sarkozy in en del på slutet, men Hollande hade en ganska tydlig ledning. Jag skulle tro att resultatet blev som marknaden förväntade sig, säger han till TT.

  Paris TT:s utsända

  Annons
  Annons
  X

  Sarkozy talar inför supportrar efter att resultatet från vallokalsundersökningarna offentliggjorts.

  Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS Bild 1 av 2

  Francois Hollande har nu röstat.

  Foto: CHRISTOPHE ENA/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X