Annons

Sargat Ukraina återuppbyggs

Samtidigt som kriget pågår i östra Ukraina har återuppbyggnaden börjat i flera städer. En av de mest drabbade städerna är Slovjansk. Privatpersoner får ingen hjälp – ukrainska staten har bara råd att reparera offentliga byggnader.

Publicerad

”Slovjansk är Ukraina” står det på skylten i blått och gult. Hela vägen in till staden pryder den ukrainska flaggans blågula färger busshållplatser, lyktstolpar och broräcken. Det har gått knappt två månader sedan ukrainska armén återtog Slovjansk, staden som var separatisternas inofficiella huvudstad under tre kaotiska månader. För att tvinga ut separatisterna besköt ukrainska armén Slovjansk och grannstaden Kramatorsk med artilleri dag efter dag, vecka efter vecka. Skadorna är omfattande.

Att ta sig hit från Donetsk tar nästan fyra timmar, eftersom man måste göra stora lovar kring områdena som utgör de rörliga frontlinjerna i kriget mellan ukrainska armén och separatisterna. Utanför Slovjansk står vi ett tiotal minuter i vägspärren. Den ukrainska soldaten ber att få se fotografens och chaufförens pass, att kontrollera kvinnor bryr han sig inte om. På den punkten skiljer sig ukrainska armén och separatisterna inte från varandra.

I en korsning vid byn Semjonovka utanför Slovjansk ligger skelettet efter ett hus där en landskapsarkitekt bodde. Han sålde bland annat trädgårdsplantor. Nu är hans livsverk krossat.

Foto: AMNON GUTMAN Bild 1 av 2

Aleksandr Krytsov och hans svärson Aleksandr Marinenko har fått garaget, lidret och innergården helt förstörda under kriget. Nu städar och reparerar de så gott de kan.

Foto: AMNON GUTMAN Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons