Annons
X
Annons
X

Sargat parti visade enad front

Socialdemokraterna håller ihop efter sms-kritiken mot Håkan Juholt. Det var åtminstone bilden som gavs utåt i samband med fredagens partimöte. Samtidigt antogs en plan för hur partiet ska framstå som kunnigare.

Sigtunas kommunalråd Anders Johansson fick inte mycket stöd i samband med fredagens partimöte på Sveavägen 68. Enligt partistyrelseledamoten Pia Nilsson var det ingen som uttryckligen delade Anders Johanssons kritik under mötet. Däremot diskuterades textmeddelandet.

– Det väckte reaktioner och det vore väl märkligt annars, säger Pia Nilsson.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Anders Johansson själv är nöjd med fredagens möte:

  Annons
  X

  – Naturligtvis var jag litet i fokus för sms:et och diskussionen som följde det. Jag fick möjlighet att återupprepa min kritik direkt till partistyrelsen och Håkan Juholt. Många var förbannade över hur kritiken blev känd. Samtidigt tycker flera att det var bra att jag stod upp för kritiken. Håkan Juholt själv uppskattade att kritiken inte är anonym och det öppnade upp för en bra diskussion och det blev en frejdig debatt, säger Anders Johansson till TT.

  Håkan Juholt stod fast vid att han var nöjd med sin insats i radiointervjun.

  – Jag skulle vara livrädd om jag ledde ett parti där alla hela tiden gick omkring och höll med mig. Anders är väldigt tydlig och det är bra. Han är en alldeles förträfflig företrädare för partiet, säger Juholt till TT.

  Socialdemokraternas före detta gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg är däremot kritisk mot Anders Johanssons agerande.

  – Han sitter i partistyrelsen, det är där vi diskuterar sådana saker, säger Sven-Erik Österberg.

  Men Sven-Erik Österberg kritiserar även Håkan Juholt sätt att prata om partiets politik. Socialdemokraterna antog under fredagen en strategi för hur de ska vända opinionen och framstå som mer ärliga och kunniga, enligt TT.

  – Det kan finnas anledning för honom att titta på hur han har uttryckt sig. Man måste vara noga med faktauppgifter, om det är rätt eller fel, det är han medveten om själv, säger Sven-Erik Österberg.

  Styrelseledamöter som SvD pratar med under fredagen upprepar att det blivit för stort fokus på Håkan Juholt och för lite fokus på politiken.

  Lägligt nog presenterade partiets ekonomiskpolitiske talesperson Håkan Waidelich riktlinjer inför skuggbudgeten 2012. Bland annat föreslås mål för att öka antalet arbetade timmar och för att utvidga den statligt ägda infrastrukturen. Enligt Tommy Waidelich har Sverige investerat för lite i infrastruktur sedan 1980-talets början.

  – Investeringsnivån ligger ungefär jämnt i kronor och ören, men vi har samtidigt haft en BNP-ökning som gör att den relativt sett har minskat. Det är ett sätt att få upp ögonen för det här och ge oss vägledning när vi ska prioritera, säger Tommy Waidelich.

  Mer exakt hur satsningarna ska se ut presenteras dock först under hösten 2012.

  – Jag tror att vi kommer att samla ett brett stöd för det här. Det är också mycket det jag möter när vi är ute och pratar med folk. De ser behoven av investeringar i infrastruktur, inte minst snabbtåg är något som många lyfter fram, godshantering i norra Norrland i samband med gruvindstrin, och sedan också arbetslösheten, inte minst när det handlar om våra unga. Vi har nu en ungdomsgeneration som för första generationen får det sämre än sina föräldrar, säger Tommy Waidelich.

  Hur enkelt kommer det att bli att enas med tanke på turbulensen inom partiet?

  – Det finns ingenting som tyder på att partiet på något sätt inte är enat i politiken, och det är väldigt viktigt att vi återigen börjar prata politik, säger Tommy Waidelich.

  Ansvarslöst kritisera Juholt med sms blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X