Annons
X
Annons
X
Konst
Recension

Lise Sarfati: Austin – Texas Sarfati fångar det outgrundliga

Eva-Claire#02, Austin, Texas 2008.
Eva-Claire#02, Austin, Texas 2008.

Lise Sarfati: Austin – Texas

Genre
Fotografi
Var
Fotografins hus c/o Konstnärshuset

Smålandsgatan 7, t o m 18 okober

”En sak som är närvarande kan vara osynlig, dold av vad den visar fram”, påminner René Magritte. Tanken är aktuell inför Magnumfotografen Lise Sarfatis fotostudier av tonårsflickor iklädda plagg från Burberry, Sonia Rykiel eller Yves Saint Laurent. Märkena syns dock knappt. Istället handlar det om olika karaktärer som poserar i sina omgivningar i Austin,Texas.

Platsernas atmosfär spelar en viktig roll. Tonårsutslagen under makeupen, piercade läppar och tatueringar över stora delar av kroppen antyder att det inte är professionella modeller utan unga kvinnor (märkligt nog alla vita) som Sarfati har bjudit in till sitt projekt för Fashion Magazine. Tidigare har liknande uppdrag utförts av Martin Parr, Bruce Gilden och Alec Soth.

Liksom exempelvis Philip-Lorca diCorcia blandar Lise Sarfati dokumentär tradition med fiktion och reklamfoto. Historiskt sett går en linje från hennes projekt tillbaka till fotomediets barndom och till Lady Hawardens gåtfulla porträtt, vars främsta motiv var döttrarna som stod modell i det viktorianska hemmet i London. Hos Sarfati finns ett liknande intresse för individens inre liv och dess visuella manifestationer. Hon riktar sin kamera mot den kvinnliga identiteten som håller på att formas.

Annons
X

Verkens komposition och ljussättning är stiliga. Men det kongeniala med dessa fotostudier är att de är lika motsägelsefulla som ungdomarna själva: fascinerande och irriterande, djupsinniga och ytliga vid samma tillfälle och närmast omöjliga att begripa sig på. Tonåren skall inte botas, de skall överlevas. Sarfati fångar det outgrundliga i de inåtvända gestalter som tittar förbi kameran och hela världen.

De är amerikanska systrar till Dolly – den både klarsynta och småtokiga, vulgära och ömsinta, tuffa och sårbara karaktären i Amanda Svenssons debutroman Hey Dolly från 2008. Och som Dolly skulle de kunna presenteras:

”Jag är en ganska normal flicka i övre tonåren med en förkärlek för snabba bilar och män med cigarettetuier i silver. Jag brottas med vissa emotionella såväl som existentiella problem. /.../ Jag misstänker att jag skiter i växthuseffekten och det ger mej en ansats till dåligt samvete. Det stör mej. Skuldkänslor klär mej inte.”

Annons
Annons
X

Eva-Claire#02, Austin, Texas 2008.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X