Sareks glaciärer försvinner fort

Inte bara glaciärerna i Alperna och Himalaya smälter på grund av klimatförändringarna. Nya mätningar i de svenska fjällen visar en tydlig avsmältning de senaste tio åren. SvD var med på en av de mest svåråtkomliga glaciärerna som nu krymper dubbelt så snabbt som tidigare.

Under strecket
Publicerad
Glaciärforskarna Per Holmlund och Gunhild Rosqvist står längst fram på Mikkaglaciärens tunga, en av de glaciärer som smälter snabbast bland de tjugotal som undersöks  i Norrbottensfjällen.
Isen är fårad och inte alls vit som snö utan grå av grus.
Under glaciärvandringen tar Gunhild Rosqvist exakta positioner med GPS.

Glaciärforskarna Per Holmlund och Gunhild Rosqvist står längst fram på Mikkaglaciärens tunga, en av de glaciärer som smälter snabbast bland de tjugotal som undersöks i Norrbottensfjällen. Isen är fårad och inte alls vit som snö utan grå av grus. Under glaciärvandringen tar Gunhild Rosqvist exakta positioner med GPS.

Foto: TERJE LINDBLOM
Annons

Helikoptern lämnar oss på Mikkaglaciärens tunga, långt in i Sareks vildmarker. Isen är fårad av smältvattnet och inte alls vit utan smutsgrå av grus. Vatten porlar i rännilar och himlens dramatiskt gråa moln letar sig in mellan de 2 000 meter höga fjälltoppar som omger oss.

Forskarna Gunhild Rosqvist och Per Holmlund från Stockholms universitet förbereder en av de sista mätningarna under två intensiva fältveckor. GPS-utrustningen ger exakta mätpunkter på glaciären för att se hur det varmare klimatet påverkar den.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons