Annons

Sårbart digitalt samhälle under lupp

Hur reagerar samhället om det inte går att betala med kort eller genomföra digitala transaktioner? Det försöker ett mångårigt forskningsprojekt ta reda på. Arkivbild.
Hur reagerar samhället om det inte går att betala med kort eller genomföra digitala transaktioner? Det försöker ett mångårigt forskningsprojekt ta reda på. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stängda butiker, stillastående trafik och butiker som plundras. En krasch av digitala betalningssystem kan få stora konsekvenser.

Myndigheter och andra aktörer övar nu för att stärka samhällets beredskap.

Daniel Kihlström / TT
Publicerad

Samhället förlitar sig idag i stor utsträckning på digital teknik. Åtminstone 90 procent av alla transaktioner i Sverige sker exempelvis med bankkort. Men vad händer i samhället om transaktionerna helt plötsligt inte går att genomföra? Det försöker forskare vid Högskolan i Skövde ta reda på.

– Vi har sett att många aktörer i samhället – myndigheter, näringslivet och medborgare – är ganska omedvetna om att det här kan hända och hur stora konsekvenser det kommer att få, säger Joeri van Laere, lektor i datavetenskap vid högskolan till TT.

Annons
Annons
Annons