Annons
X
Annons
X

Sårbarheten blir uppenbar

Tsunamin har drabbat ett högindustrialiserat samhälle. Så småningom kommer frågan att ställas hur miljön har påverkats av giftig rök och saltvatten som dragit med sig såväl gifter och kemikalier som osannolik bråte kilometer upp på land.

[object Object]
Ett stort oljeraffinaderi i staden Ichihara började brinna efter jordbävningen. Foto: KYODU NEWS/AP

PERSPEKTIV | MILJÖGIFTER

Oljeraffinaderier står i brand. Tjock, svart rök sprids med vindens hastighet därifrån och från andra industrier som också brinner. Tsunamivattnet som sveper med sig bilar, lastbilar, båtar och hus upp över land, vägar och jordbruksmark är svartfärgat. Flera tusen människor runt kärnkraftverket i Fukushima evakueras när kylsystemet inte fungerar.

Bilden av tsunamin i Stilla havet ser helt annorlunda ut än från tsunamin år 2004. Då drabbades mestadels en fattig fiskar- och jordbruksbefolkning. I Indonesien dog över 230000 människor, flest i Acehprovinsen.

Naturligtvis är det de människor som har mist livet, som skadats och drabbats på olika sätt som är tsunamins mest tragiska offer. Dödssiffrorna är redan förfärande höga och kommer säkert att stiga.

Annons
X

Samtidigt kommer frågan att ställas om hur miljön påverkas, på samma sätt som efter tsunamin i Indonesien och Thailand. Då visade analyser att mangroveträsken hade kunnat rädda liv om de inte hade skövlats så grovt längs kusterna för att lämna plats för odlingar av jätteräkor. Intakta hade de bromsat vågornas framfart. Dessutom förstördes korallreven i stor omfattning, vilket gjorde det svårt för många att skaffa mat eftersom det är vid reven längs kusterna som merparten av all fisk finns i tropiska hav.

Klart är att när miljön förstörs så påverkas också människorna. En katastrof blixtbelyser hur sårbara vi är när det inte finns ren luft, rent vatten eller mat.

Just nu kan ingen överblicka miljöeffekterna i Japan. Men den svarta oljeröken och det svarta tsunamivattnet ger en fingervisning om att miljögifter sprids över land och i luften. Olja som brinner ger en rök med en cocktail av olika cancerframkallande kolväten som är hälsovådlig att andas in.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När vattenmassorna dragit sig tillbaka kommer de mest osannolika lämningar att finnas kvar långt upp på land – lastbilar, hustak och båtar. Bråte i massor kommer att städas undan. Däremot blir det svårare att veta hur marken förstörs av olja och olika kemikalier som dragits med från de översköljda samhällena.

  Men vattnet har också en utspädande effekt, så att gift- och kemikaliehalter blir lägre fast över en stor yta. Även brandröken späds ut i luften, så att den akuta påverkan på människor inte behöver bli så stor.

  Dessutom är naturens läkningsförmåga väl dokumenterad. De naturliga processerna som späder ut gifter, renar mark och vatten med tiden och binder fast dem i sjöbottnar och mark.

  Men just nu ger bilderna från Japan mer frågor än svar.

  Annons
  Annons
  X

  Ett stort oljeraffinaderi i staden Ichihara började brinna efter jordbävningen.

  Foto: KYODU NEWS/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X