X
Annons
X
Sarah Sjöström som femåring och med landslagets fysioterapeut Jozef Michlewicz under London-OS 2012. Det dröjde innan simningen blev nummer ett. ”Som liten testade hon dans, basket och ridning, men fastnade inte för något”, berättar mamma Jenny.
Sarah Sjöström som femåring och med landslagets fysioterapeut Jozef Michlewicz under London-OS 2012. Det dröjde innan simningen blev nummer ett. ”Som liten testade hon dans, basket och ridning, men fastnade inte för något”, berättar mamma Jenny. Foto: Privat och Jozef Michlewicz

Sarah skyllde på magont för att slippa simma

Långläsning

Första loppet började med ett magplask och som tioåring gjorde Sarah Sjöström allt för att slippa simningen. SvD har med hjälp av närstående till simdrottningen kartlagt vad som låg bakom vändningen och gjorde henne till världsstjärna samt dubbel bragdmedaljör.

Vid bassängkanten står en klunga barn och lyssnar på sin tränare. En i gruppen, Isabella, har den här dagen tagit med en nyinflyttad klasskompis vars huvud sticker upp lite högre än de andra. Vad de inte vet är att den som hon har lockad med, tioåriga Sarah, ska slå simvärlden med häpnad bara fyra år senare.

Men den första tiden i Torvalla simhall fantiserar Sarah inte om några framtida OS-guld eller världsrekord. Hon ser inte tjusningen med att simma utan dröjer sig kvar så länge som möjligt i bastun med Isabella före passen. Redan här kommer den första nyckeln i denna framgångssaga. Ledarna låter Sarah bada och leka de sista 20 minuterna på varje pass i stället för att vara med på de mer målinriktade övningarna.

Sport
Långläsning
Läs mer om SvD:s bragdguld 2017

Sarah Sjöström som femåring och med landslagets fysioterapeut Jozef Michlewicz under London-OS 2012. Det dröjde innan simningen blev nummer ett. ”Som liten testade hon dans, basket och ridning, men fastnade inte för något”, berättar mamma Jenny.

Foto: Privat och Jozef Michlewicz Bild 1 av 8

Som elvaårig skolflicka var Sarah Sjöström långt ifrån heltänd på simning. Men glöden börjar snart synas i hennes ögon, hon tar första segern och plockas två år senare upp i elitgruppen som tränas av tränaren Carl Jenner. Här duon under VM 2009.

Foto: Privat och Jozef Michlewicz Bild 2 av 8

Sarah Sjöström poserar med VM-medaljerna vid Donau i Budapest den 30 juli 2017: Guld i 100m fjäril, 50m fjäril och 50m fritt samt ett silver i 100m fritt.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 3 av 8

Skrällguldet i Eindhoven 2008 – chockade även tränaren.

Foto: Michael Sohn/AP Bild 4 av 8

Det stora bakslaget. London-OS 2012 slutade inte som Sarah Sjöström hade önskat.

Foto: TT Bild 5 av 8

Sarah Sjöström efter VM-guldet 2009 tillsammans med lillasyster Ellinor, pappa Göran, lillebror Linus och mamma Jenny.

Foto: TT Bild 6 av 8

”Som en andra pappa”. Sarah Sjöström med guldmedaljen och sin tränare Carl Jenner efter att ha tagit OS-guld och satt världsrekord i finalen på 100 meter fjäril i Rio. Efter tio års samarbete har de nu gått skilda vägar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 7 av 8

Två av de första fullträffarna: VM-guldet 2009 och EM-guldet 2010.

Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X