Annons

Anders Lindblad:Sarah kan bli vår största genom tiderna

Björn Borg, Ingemar Stenmark, Anja Pärson – och Sarah Sjöström. Nu tar hon plats i ett exklusivt sällskap som fått Svenska Dagbladets bragdguld två gånger på egen hand.

Under strecket
Publicerad

Sarah Sjöström med champagne och blommor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Sarah Sjöström med champagne och blommor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Sarah Sjöström med champagne och blommor.
Sarah Sjöström med champagne och blommor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”För historisk guldjakt och unik rekordslakt i en serie särklassiga bragder”.

Så lyder motiveringen som vi gemensamt kom fram till i bragdnämnden efter ett drygt två timmar långt sammanträde.

Det var absolut inget enkel val. Konkurrensen var knivskarp och för att få bragdguldet en andra gång ska man dessutom enligt statuterna stå i särklass.

Vi diskuterade länge och väl, vägde alla kandidaternas prestationer mot varandra in i minsta detalj, frågade oss själva vad som egentligen menas med en bragd och ställde slutligen allt på sin spets: anser vi att Sarah Sjöström står i en klass för sig det svenska idrottsåret 2017?

För att få svar lutade vi oss mot statuterna. Där står bland annat: ”Med bragd förstås i detta sammanhang ett avgörande av hög rang, vunnet genom exceptionellt uppbåd av tekniskt och taktiskt kunnande, segervilja och energi i förening med idrottslig ambition. Bragdens värde skall anses förhöjt i ett fall där avgörandet skett i ett svårt och vanskligt läge. En serie bragder innebär ytterligare kvalificering för utmärkelsen”.

Annons
Annons
Fortsätt läsa…

Tiotusenkronorsfrågan, som återkommer varje år, är vad som läggs in i begreppet bragd. Det finns inget enkelt svar, utan beror på vem man frågar.

Då är det skönt att den samlade kompetensen och erfarenheten i bragdjuryn är så pass hög. Carolina Klüft, Mats Sundin, Tony Rickardsson, Anette Norberg, Tomas Brolin, Magdalena Forsberg och alla övriga kan ju gå till sig själva vad som krävs för att utföra en bragd.

Och frågar du dem så kan en bragd på högsta nivå vara minst lika svår att utföra med favoritpress i ryggen, höga förväntningar och krav att leverera som att slå ur underläge.

Hur man än vänder och vrider på bragdbegreppet och väger övriga kandidaters prestationer mot Sarahs menade vi att hon står i en klass för sig 2017.

Hur man än vänder och vrider på bragdbegreppet och väger övriga kandidaters prestationer mot Sarahs menade vi att hon står i en klass för sig 2017.

För visst kan man med bestämdhet slå fast att tre VM-guld, ett silver och sex världsrekord i två olika simsätt på de mest prestigeladdade distanserna är en bragd i särklass.

Vinner man dessutom världscupen och prisas som Europas bästa kvinnliga idrottare alla kategorier understryker det vilken nivå Sarah befinner sig på.

Hon är ett fenomen, som utvecklas varje år, och som har alla möjligheter att bli vår mest framgångsrika idrottare genom tiderna.

Frågan är vad som händer om hon tar tre-fyra OS-guld i Tokyo 2020. Blir hon utan bragdguld då? Ja, som statuterna ser ut i dag kan man bara få medaljen två gånger. Kanske bör vi öppna för en stadgeändring? Fram till 1976 kunde en idrottare få bragdguldet endast en gång på egen hand, men nämnden ville då ge sig själv möjligheten att prisa Björn Borg och Ingemar Stenmark ytterligare en gång, vilket skedde 1978 då de delade medaljen.

Blir Sarah Sjöström den första till tre bragdguld? Då krävs först och främst en stadgeändring – och ytterligare ett särklassigt bragdår i simbassängen, förstås.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons