Annons

Håkan Lindgren:Sårade religiösa känslor – en blodig historia

Muslimer i Lahore, Pakistan, protesterar mot frikännandet av en kristen kvinna som åtalats för hädelse.
Muslimer i Lahore, Pakistan, protesterar mot frikännandet av en kristen kvinna som åtalats för hädelse. Foto: Rana Sajid Hussain/AP

Efter tumultet kring Salman Rushdies ”Satansverserna” har det blivit allmänt accepterat att man inte bör kränka troendes känslor. Men vad man kan säga och skriva utan att riskera straff? Religionerna, skriver David Nash i sin nyutkomna ”Acts against God”, är på väg att återkolonisera offentligheten. 

Under strecket
Publicerad

Egentligen borde det räcka med att citera Tiberius. Den romerske kejsaren lär ha sagt att det inte finns någon anledning att bestraffa hädare; de allsmäktiga gudarna är fullt kapabla att göra det själva, om de skulle finna det nödvändigt. Svårare behöver det inte vara, men de troende har aldrig varit särskilt villiga att överlåta nöjet att straffa andra människor till sina gudar.

2010 utbröt protester i Pakistan efter att högsta domstolen vägrade hänga en kvinna vid namn Asia Noreen. Noreen, som är kristen, åtalades för hädelse efter ett gräl med sina grannar. När hon blev frikänd uppmanade muslimska ledare folk att döda henne och erbjöd en belöning på 500 000 rupier. En minister och en guvernör mördades för att de gav henne sitt stöd, samt för att de ville reformera hädelselagstiftningen. Efter internationella protester tilläts Noreen lämna landet; hon bor nu i Kanada.

Annons
Annons
Annons