X
Annons
X
Recension

Sanning med modifikation Sara Lövestam blåser friskt syre i deckargenren

Sara Löwestam (född 1980) är bland annat författare och lärare i svenska för invandrare. Hon debuterade med romanen ”Udda”. Årets bok är hennes sjätte utgivna roman.
Sara Löwestam (född 1980) är bland annat författare och lärare i svenska för invandrare. Hon debuterade med romanen ”Udda”. Årets bok är hennes sjätte utgivna roman. Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM

**Att den svenska **kriminalgenren vimlar av antihjältar är konstaterat faktum. Lite trötta, halvfeta, lätt koleriska och i privatlivet rätt misslyckade gubbar som löser intrikata brott på löpande band – karakteristiken är skriven så många gånger att den närmast blivit en självuppfyllande profetia. Sorteras under ”Lex Wallander”. Men den otippade hjälten har fler ansikten än så, ta bara den enormt uppskattade Saga Norén i tv-serien ”Bron” till exempel; en kvinna vars aspbergers ger henne en radda problem i sociala sammanhang, men gör henne till en skarp och maniskt effektiv polis. Kanske håller den gubbiga halvfiguren på att skåpas ut, till förmån för ett mer sammansatt hjältegalleri?

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X