Annons
X
Annons
X

Säpo varnar myndigheter för "outsourcing" utomlands

Ryskt spionage har intensifierats och IS påverkar individer med sin propaganda i Sverige – det var några av nyheterna från Säpos årsbok 2015. Samtidigt höjs nu ett varningens finger mot myndigheter som lägger ut sin verksamhet hos privata företag.

– Verksamheter dit många skyddsvärden outsourcas blir intressanta måltavlor för olika hotaktörer, säger Malin Fylkner, chefsanalytiker för säkerhetsskydd på Säpo.

Det skärpta säkerhetsläget
[object Object]
Från vänster tre chefsanalytiker från Säpo, Wilhelm Unge (kontraspionage), Malin Fylkner (säkerhetskydd) och Linda Thörnell (personskydd). Foto: Malin Hoelstad

Ett år då världen kom nära, är de inledande orden från Säpochefen Anders Thornberg i årsboken för 2015. Några förklaringar till ordvalen: ökat antal IS-resenärer, terrorattentat i EU-länder och en allt intensivare rysk informationskrigföring i Sverige.

Informationskriget är allvarligt och syftar enligt Säpo till att påverka debatten i Sverige, via sociala medier och genom ryska nyhetskanaler, till exempel RT och Sputnik. Även ”nättrollen” har beskrivits som ett fenomen i den ryska informationskrigföringen.

Men inom det så kallade säkerhetsskyddet lyfter Säpo ett varningens finger – myndigheten har nu fördubblat sina resurser inom sektorn. Säkerhetsskyddet handlar om att höja säkerhetsnivån hos till exempel myndigheter. Allt fler myndigheter har genom åren har lagt ut sin verksamhet på privata entreprenörer i Sverige, så kallad ”outsourcing”. Det förekommer även ”offshoring”, att offentliga verksamheters skyddsvärden hamnar på entreprenad i andra länder.

Annons
X

Problemet har funnits i flera år men hänger kvar trots att Säpo tidigare uppmärksammat problemen.

– Det finns olika typer av hotbilder. Verksamheterna dit många skyddsvärden outsourcas, exempelvis IT-drift, blir intressanta måltavlor för olika hotaktörer. Det kan gälla för kontraspionage och främmande makt, men även andra. Det samlade skyddsvärdet hos de här verksamheterna är väldigt stort, därför måste det finnas en bra kravställan, säger Malin Fylkner, chefsanalytiker inom säkerhetsskydd hos Säpo.

Hur kommer det sig att ni måste varna för det här?

– När vi pratar om outsourcring så drivs det av myndigheternas krav på att effektivisera och hushålla med pengar. De lägger ofta ut delar av verksamheten på en annan part. Det kan till exempel handla om en leverantör. Det här är problematiskt när man lägger ut en skyddsvärd del. Om man inte har gjort en bra analys i botten och inte ställer krav på säkerhetsskyddet när man outsourcar den, så blir inte säkerhetsskyddet tillräckligt bra, säger Malin Fylkner.

Outsourcing kan innebära att kritiska samhällsfunktioner blottläggs för aktörer som har en fientlig avsikt.

Enligt Säpo har det inte skett någon bättring när det gäller kontrollen av outsourcing eller offshoring.

– Vi kan säkert göra mer för att upplysa om den här problematiken, men det handlar också om att de här verksamheterna måste skaffa sig en tillräcklig kompetens när det gäller att lägga ut verksamheter, att kravställa dem så att säkerhetsskyddet blir anpassat, säger Malin Fylkner.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys på Lunds universitet, menar att sådana brister i säkerhetsskyddet kan få allvarliga konsekvenser.

– Man förlitar sig idag mer på tekniska system där det finns gigantiska informationsmassor som inte kräver fysisk åtkomst. Det är ett epokskifte där säkerhetsskydd blir oerhört mycket svårare att upprätthålla, säger Wilhelm Agrell.

– Outsourcing kan innebära att kritiska samhällsfunktioner blottläggs för aktörer som har en fientlig avsikt, allt från kommersiella konkurrenter, rent kriminella organisationer till terrorister och stater med fientlig avsikt att skada eller manipulera. Det kan få mycket långtgående konsekvenser, säger Wilhelm Agrell.

Men den händelse inom Säpos verksamhet förra året som fick största mediala uppmärksamhet var jakten på en tidigare misstänkt terrorist. Allt hände i mitten av november 2015. Säpo hade fått information om att det planerades ett terrordåd i Stockholm, en bild släpptes till polisen, som släppte bilden till media. Problemet var att den misstänkte mannen, i dag helt avfärdad från alla misstankar, var lättfunnen. Han hade en öppen Facebook-profil, fanns i asylsystemet och hade sitt namn på dörren där han bodde.

Säpo har vänt blad och säger inget mer om den uppmärksammade händelsen.

– Vi har pratat om det här vid många tillfällen och från sida har vi gjort ett mycket gott arbete tillsammans med polismyndigheten. Allting fungerade, rättsprocessen fungerade och personen är utan misstanke, säger Lari Nyroos, chefsanalytiker för kontraterrorism på Säpo.

Tv: "Återvändare från IS största problemet" svd.se Frågan är om Säpos tystnad är motiverad svd.se Säpo: "Vi hade uppgifter om terrorattentat" svd.se Irakisk journalist: Verkar vara en helt vanlig kille svd.se Säpo vill ha full tillgång till asylsystemet svd.se
Annons
Annons
X

Från vänster tre chefsanalytiker från Säpo, Wilhelm Unge (kontraspionage), Malin Fylkner (säkerhetskydd) och Linda Thörnell (personskydd).

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X