X
Annons
X

Säpochefen: Statliga aktörer redo begå mord

Spionhotet tog under det gångna året en oroväckande utveckling, enligt Säpo-chef Klas Friberg. Nervgiftsattacken i Storbritannien visar enligt honom att statliga agenter är beredda att begå mord – och han utesluter inte att det kan ske även här.

Av Anja Haglund / TT

Säkerhetspolisen talar sedan en tid tillbaka om ett nytt normalläge, som innebär att spionaget mot Sverige trappats upp. Klas Friberg pekar ut tre länder som särskilt aktiva: Ryssland, Kina och Iran.

– Vi har kommit upp på en hög nivå i det här nya normalläget och under överskådlig tid ser jag inte att vi kommer att komma ifrån denna höga nivå, säger Klas Friberg.

Klas Friberg, chef för Säpo.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 4

Året som gått innehåller flera oroväckande exempel på hur långt andra staters agenter är beredda att gå, anser Klas Friberg, chef för Säpo.

Foto: Erik Simander/TT Bild 2 av 4

Personal i skyddsdräkter arbetar efter nervgiftsattacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Salisbury i mars. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein Bild 3 av 4

Två av de män som pekats ut som inblandade i nervgiftattacken framträdde i den ryska, statliga propagandakanalen RT och hävdade sin oskuld. Båda säger att de befann sig i Salisbury i egenskap av turister. Arkivbild.

Foto: RT channel video via AP Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X