Annons

Säpochefen: Statliga aktörer redo begå mord

Klas Friberg, chef för Säpo.
Klas Friberg, chef för Säpo. Foto: Lars Pehrson

Spionhotet tog under det gångna året en oroväckande utveckling, enligt Säpo-chef Klas Friberg. Nervgiftsattacken i Storbritannien visar enligt honom att statliga agenter är beredda att begå mord – och han utesluter inte att det kan ske även här.

Anja Haglund / TT
Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen talar sedan en tid tillbaka om ett nytt normalläge, som innebär att spionaget mot Sverige trappats upp. Klas Friberg pekar ut tre länder som särskilt aktiva: Ryssland, Kina och Iran.

– Vi har kommit upp på en hög nivå i det här nya normalläget och under överskådlig tid ser jag inte att vi kommer att komma ifrån denna höga nivå, säger Klas Friberg.

Året som gått innehåller flera oroväckande exempel på hur långt andra staters agenter är beredda att gå, anser Klas Friberg, chef för Säpo.

Foto: Erik Simander/TT Bild 1 av 3

Personal i skyddsdräkter arbetar efter nervgiftsattacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Salisbury i mars. Arkivbild.

Foto: Frank Augstein Bild 2 av 3

Två av de män som pekats ut som inblandade i nervgiftattacken framträdde i den ryska, statliga propagandakanalen RT och hävdade sin oskuld. Båda säger att de befann sig i Salisbury i egenskap av turister. Arkivbild.

Foto: RT channel video via AP Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons