Annons
X
Annons
X

Säpo varnar för ryska krigsplaner

Ryssland bedriver förberedelser för krig eller hot om väpnat våld mot Sverige, enligt säkerhetspolisen. Samtidigt säger försvarsminister Karin Enström att allt militärt samarbete med Ryssland avbryts och att reformeringen av svenska försvaret måste skyndas på.

[object Object]
Att ryska bombplan av typ Tu 22 (Backfire) övade anfall långfredagsnatten 2013 är en av flera ryska krigsförberedelser mot Sverige, enligt Säpos chefsanalytiker Wilhelm Unge. Foto: AP

De simulerade flygattackerna mot Sverige är det tydligaste exemplet på krigsförberedelser.
Säpos Wilhelm Unge.

**De tre beskeden **är ett resultat av Rysslands aggression mot Ukraina. På måndagen gav säkerhetspolisen (Säpo) en planerad information. Ett nytt inslag är att Ryssland nu för första gången sedan kalla kriget pekas ut som ett hot mot rikets försvar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ryssland ägnar sig åt krigsförberedelser och det är lite oroande. Vi ser en förhöjd rysk underrättelseverksamhet på grund av det som händer i Ukraina och på Krim. En del av det här tolkar vi som förberedelser för krig, eller för hot om väpnat våld, mot Sverige, säger Wilhelm Unge som är chefsanalytiker vid Säpos kontraspionage.

  Annons
  X

  **Det är den ryska militära **underrättelsetjänsten GRU vilken lyder under generalstaben som ökat sina aktiviteter på svensk mark, enligt Säpo.

  Konkret handlar det om olika konspirativa metoder från rysk sida. Exempelvis försök att värva personer för spionage, elektroniska angrepp mot svenska IT-system, signalspaning eller försök att tränga in i det svenska försvarets anläggningar.

  Dessutom har ryssarna köpt in stora mängder kartor över speciellt känsliga områden i Sverige.

  Till detta kommer att ryskt bombflyg på långfredagsnatten 2013 och den 28 oktober 2013 gjorde simulerade attacker mot mål i Sverige.

  – Kopplat till det faktum att vi sett att Ryssland nu är berett att använda sina stridskrafter i andra länder så inger det oro. De simulerade flygattackerna mot Sverige är det tydligaste exemplet på krigsförberedelser. De gör man ju inte om man inte har för avsikt att någon gång i framtiden göra så, säger Wilhelm Unge.

  Sverige avbryter nu sitt militära utbyte med Ryssland.

  – Försvarsmaktens samarbete med Ryssland är suspenderat. Alla planerade militära aktiviteter ihop med Ryssland är inställda, sade försvarsminister Karin Enström vid en konferens anordnad av Folk och Försvar.

  Försvarsministern slår fast att Ryssland ändrar Europas gränser med våld. Detta ökar risken för en regional konflikt i Sveriges närområde. Hon nämnde att bättre luftvärn, fler Gripenflygplan och nya ubåtar behövs.

  Den pågående försvarsreformen ”ska genomföras så fort som möjligt”, enligt försvarsministern. Från början skulle försvarets nya Insatsorganisation 2014 vara fullt bemannad med frivilliga soldater och sjömän i år.

  **Men bemanningen har **skett i den takt ekonomin tillåtit och tidigast om nio år, 2023, är insatsorganisationen fullt bemannad.

  – Vi har redan påbörjat en anslagsökning, men min bedömning är att vi kommer att behöva göra ytterligare förstärkningar, säger Karin Enström till SvD.

  Trots detta så ger försvarsministern besked till SvD om att den generella besparing som regeringen beslutade om så sent som den 20 februari ligger fast. Den drabbar försvaret med cirka 100 miljoner kronor per år.

  Annons
  Annons
  X

  Att ryska bombplan av typ Tu 22 (Backfire) övade anfall långfredagsnatten 2013 är en av flera ryska krigsförberedelser mot Sverige, enligt Säpos chefsanalytiker Wilhelm Unge.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X