Annons

Säpo: Var tredje rysk diplomat underrättelseofficer

Antalet personer som reser från Sverige för att ansluta sig till IS i Syrien har fördubblats senaste året. Men som nation är Ryssland just nu det största underrättelsehotet mot Sverige, enligt Säpo, som nu säger att var tredje rysk diplomat egentligen är underrättelseofficer.

Publicerad
Rysk agent på plats i Almedalen.
Rysk agent på plats i Almedalen. Foto: Säpo

**– Den ryska underrättelsetjänsten **finns huvudsakligen på tre platser i Sverige. Det är på ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm, på handelsrepresentationen på Lidingö och på generalkonsulatet i Göteborg, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker på Säkerhetspolisens kontraspionage, till SvD.

Säkerhetspolisen, Säpo, kom på onsdagen med sin årsbok för 2014. I rapporten lyfter myndigheten upp händelser som har skett inom bland annat kontraterror – underrättelsearbete för att förhindra attentat – och inom kontraspionage, vilket handlar om att avslöja spioneri och olovlig underrättelseverksamhet.

När det gäller olovlig underrättelsetjänst så är Ryssland följt av Iran och Kina de mest aktiva nationerna i Sverige just nu. Enligt Säpo är var tredje rysk diplomat egentligen en underrättelseofficer.

Annons

Dessa arbetar med att, till stor del illegalt, inhämta underrättelseinformation - huvudsakligen som förberedelse för militära operationer, enligt Säpo. Det görs genom att bearbeta mänskliga källor på svenska myndigheter och företag samt via elektroniska angrepp och signalspaning.

Av Rysslands fyra underrättelsetjänster – FSB (federala säkerhetstjänsten), SVR (civila utrikesunderrättelsetjänsten), GRU (militära underrättelsetjänsten) och FSO (federala skyddstjänsten) – finns de tre förstnämnda i Sverige. Dessutom opererar de regelbundet inom Sverige med tillfälligt tillrest personal som kartlägger strategiska platser.

– Det kan vara i sammanhang där man inom ramen för något Östersjösamarbete får hit delegationer från Ryssland där vi ser att det i delegationen ingår personer som tillhör tjänsterna. När de väl är på plats är de inte alls intresserade av de frågor som man formellt ska tala om utan visar istället ett väldigt närgånget intresse för helt andra saker som hamnar och flygplatser, säger Wilhelm Unge.

I sammanhanget nämner Säpo att de ryska underrättelseofficerarna av i dag är ”högutbildade, ofta lite yngre än på Sovjettiden, drivna, målmedvetna och socialt kompetenta och nätverkande”. En typisk miljö där de rör sig är exempelvis under politikerveckan i Almedalen.

– Där kan de ha i uppdrag att se vem som pratar med vem och vilka som är inflytelserika aktörer i det svenska samhället, säger Wilhelm Unge, som på pressträffen visade en bild på en kostymklädd man i Almedalen som Säpo anser är en av dessa ryska underrättelseofficerar.

– Någon av er har kanske till och med pratat med den här personen, säger han.

När det gäller kontraterrorismområdet är det utvecklingen med personer från Sverige som reser till konfliktområdet i Syrien och Irak som dominerar. För ett år sedan hade 75 personer rest till Syrien för att delta i strider med grupper som Islamiska staten, IS. Motsvarande siffra i dag är 150 säkra fall men det kan röra sig om 250. Av dessa har mellan 50 och 100 kommit tillbaka till Sverige.

– Vi försöker göra en bedömning om de kommer att genomföra ett terrorbrott eller stödja terrorverksamhet, säger Johan Sjöö, biträdande säkerhetspolischef.

Säkerhetspolisen har på senare tid sett en förändring i vilka personer det är som reser till striderna.

– I dag är det också något äldre, välutbildade personer från ordnade förhållanden som reser till striderna. Det är inte bara äventyrare längre, säger Johan Sjöö.

Annons
Annons

Rysk agent på plats i Almedalen.

Foto: Säpo Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons