Annons
X
Annons
X

Säpo utreder terrorsvenskar

Säpo bedriver just nu flera förundersökningar mot svenskar som återvänt efter att ha krigat med terrorgrupper i Syrien. Det bekräftar Säpos operative chef Anders Kassman. Fokus ligger nu på området. Sedan två år tillbaka har resorna till Afghanistan och Somalia upphört helt.

[object Object]
Anders Kassman operativchef på Säpo som just nu utreder svenskar som återvänt från att ha stridit utomlands, oftast i Syrien for IS. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Den senaste siffran är att 110 bekräftade svenskar sedan 2012 rest för att ansluta sig till terrorrörelser, som Islamiska staten, i Syrien. Men Säpos uppgifter ändrar sig dag för dag. Utvecklingen är explosionsartad, konstaterar Anders Kassman, operativ chef på Säpo. Mellan 25 och 30 har dött i strid. Runt 40 är bekräftat tillbaka i Sverige.

– Vi har ett växande problem som vi måste hantera med förnuft utan att skapa panik. Det är ett besvärande läge vi kommer att få leva med länge, säger Anders Kassman, som är den som leder Säpos operativa kontraterrorarbete.

SvD kan nu berätta att det pågår flera förundersökningar mot svenskar som varit i Syrien och krigat med militanta islamistiska grupper och återvänt till Sverige.

Annons
X

– Det jag kan säga är att självklart bedriver vi förundersökningar just nu, som är kopplade till personer som finns i den här miljön, säger Anders Kassman.

Förundersökningar mot personer som själva har varit utomlands och stridit?

– Ja.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi har ett växande problem som vi måste hantera med förnuft utan att skapa panik. Det är ett besvärande läge vi kommer att få leva med länge.
  Anders Kassman

  Anders Kassman vill inte gå in på detaljer kring antal ärenden och brottsrubriceringar. Generellt handlar Säpos förundersökningar på området om terrorbrott medan Rikskriminalpolisen utreder eventuella krigsbrott. Att inleda förundersökningar ger Säpo tillgång till hemlig telefonavlyssning, teleövervakning som kombineras med egen källdrivning, alltså att personer dolt kan få tag i information i de här miljöerna.

  – Ett antal förundersökningar har även kunnat läggas ner. Det handlar lika mycket om att kunna avfärda en misstanke, säger Anders Kassman.

  Säpo har inte identifierat någon som haft konkret avsikt att begå terrorbrott i Sverige. Vid sidan om utredningarna går Säpos arbete ut på att på frivillig väg samtala med samtliga som tros ha planer på att åka utomlands för att kriga eller som kommer hem.

  – Vi måste ta ställning till varje individ om de har både förmåga och avsikt, säger Anders Kassman.

  Enligt honom har Säpo lyckats tala med de allra flesta. En del vill inte tala alls, andra lyssnar, men svarar inte på frågor, och vissa är ”ganska pratglada”. Syftet med samtalen är att de ska ha en preventiv effekt.

  Islamiska statens framgångar i Syrien och Irak har ritat om kartan när det gäller svenskar som åker utomlands för att kriga. Enligt Säpo har samtliga resor sedan 2012 gått till området. Ingen har enligt Säpo rest till Afghanistan och Pakistan eller anslutit sig till terrorgruppen al-Shabaab i Somalia sedan dess, även om svenskar sedan innan befinner sig där.

  För Säpo finns det ett före och efter att Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds på Bryggargatan i centrala Stockholm för fyra år sedan. Det misslyckade dådet förändrade verksamheten i grunden och Säpos största fokus i dag ligger på att förhindra attentat. En tredjedel av budgeten går till terrorbekämpning. Enligt Anders Kassman är incidentberedskapen större i dag och samverkan med polisen bättre.

  Tio minuter före explosionen mejlade Taimour Abdulwahab till nyhetsbyrån TT och Säpo, som inte såg mejlet förrän långt senare. Det ska inte kunna ske i dag. Nu arbetar en speciell arbetsgrupp med tips. Antalet tips från allmänheten har ökat mycket kraftigt bara under det senaste året, säger Anders Kassman.

  – Det är otroligt viktigt att få in tips för oss.

  Säpo har tidigare sagt sig ha avvärjt flera attentat i Sverige. På frågan om varför inga åtal väckts säger Anders Kassman att det ”teoretiskt” kan handla om att misstänkta gärningsmän oskadliggjorts på annat sätt, exempelvis fällts för annan brottslighet och hamnat i fängelse. Säpo kan även visa sin närvaro för att visa att planer är avslöjade. De avvärjda hoten har inte rört återvändare.

  – Det är personer som har koppling till Sverige och har befunnit sig i Sverige och haft planer att göra något allvarligt. Men Säpos uppdrag är att förhindra, det är inget självändamål att det leder till åtal.

  Hur ska man hantera de här uppgifterna som medborgare?

  – I sin vardag tycker jag inte att man ska fundera så mycket, det skulle nog vara lite ohälsosamt.

  Anders Kassmans ansvar är att prioritera arbetet och med fokus på våldsbejakande islamism kan andra hot hamna i bakgrunden. Säpo har exempelvis tidigare berättat om att krigsplanering från främmande makt pågår på svensk mark, något som Anders Kassman kallar ”stötande”. Dessutom har ett 30-tal svenskar – ”de flesta från vit makt-sfären” – åkt till Ukraina, varav en handfull varit i strid.

  – Just nu ser vi inget uttalat hot, men de är lika viktiga att följa upp.

  Annons
  Annons
  X

  Anders Kassman operativchef på Säpo som just nu utreder svenskar som återvänt från att ha stridit utomlands, oftast i Syrien for IS.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X