Annons
X
Annons
X

Säpo utreder regeringsattack

Varken regeringen eller en grupp viktiga svenska myndigheter har tillräckligt hög it-säkerhet. Detta har i flera år påpekats av Krisberedskapsmyndigheten. Attacken mot regeringens hemsida avslöjade bristerna. Säkerhetspolisen ska utreda sabotaget.

Regeringens hemsida.
Regeringens hemsida.

Under drygt åtta timmar natten till söndag var det omöjligt att få kontakt med regeringens webbplats och skaffa sig information om någon av de totalt 45 000 sidor som finns där.
Attacken släckte inte ned webbplatsen men skapade en
sådan trafikstockning att den blockerades.

Målet för attacken var en speciell fil, en bild som ingår i ett porträttgalleri över regeringens ledamöter, nämligen den på justitieminister Thomas Bodström. När tiotusentals försök att hämta bilden på Bodström genomfördes uppstod kö och kaos i Internettrafiken till den svenska regeringens webbplats.
– Enligt våra tekniker hade vi under drygt åtta timmar tre gånger mer trafik än vad vi normalt har den första halvtimmen efter att budgetpropositionen lagts ut, säger Hanna Brogren, informationschef vid regeringskansliet.

– Orsaken till den höga belastningen var att en extern webbplats genererade extremt många anrop.
I går polisanmälde regeringskansliet attacken till Säpo. Efter det digitala angreppet mot polisens hemsida i torsdags kväll inleddes en förundersökning som leds av Rikskriminalens it-rotel. Brottsrubriceringen är grovt egenmäktigt förfarande. Polisen ville i går inte kommentera om utredningarna ska slås samman.

Annons
X

Men misstankar finns att båda aktionerna genomförts av kretsar som upprörts av den polisrazzia som ledde till att fildelarsajten The Pirate Bay släcktes ned i onsdags i förra veckan.
Då kritiserades justitieminister Bodström för att ha försökt påverka polisen att agera. Något Bodström med emfas har förnekat.
Organisationen Piratbyrån som propagerar för fri fildelning tar avstånd från attacken mot
regeringens webbplats.
– Det finns över en miljon människor i Sverige som sysslar med fildelning. Otroligt många är upprörda efter polisens razzia. Det är ett litet fåtal som har kunskap och som kan genomföra en sådan här sak. Vi tar avstånd från aktionen. Kanske kan det bli en diskussion om bättre datasäkerhet, säger Rasmus Fleischer,
Piratbyråns talesman.

Att IT-säkerheten är bristfällig både på regeringskansliet och ett antal viktiga svenska myndigheter har Krisberedskapsmyndigheten redan påpekat.
– En analys visade på brister och de senaste tre åren har vi informerat regeringen om att it-säkerheten måste höjas, säger Staffan Karlsson, chef för analys- och informationsenheten.

Har något hänt?
– Uppenbarligen har vår information inte gett tillräcklig effekt. Detta är ju en historia utan slut, eftersom utvecklingen av teknik, verktyg och metoder sker kontinuerligt. Då måste IT-säkerheten också skärpas fortlöpande.
På söndagen beslöt Krisberedskapsmyndigheten att gå ut med en omedelbar uppmaning till 31 myndigheter och alla 21 länsstyrelser att se över sitt it-skydd och höja beredskapen inför attacker. Frågan om it-säkerheten ska tas upp på ett möte senare i veckan där toppcheferna inom svensk statsförvaltning deltar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Den första åtgärd som både regeringskansliet och myndigheter bör vidta är att se till att man har beredskap för att vid en eventuell attack snabbt få upp
  sin hemsida på en reservplats, säger Staffan Karlsson.
  Malin Fylkner, forskare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut påpekar att attacken kunde skapat en allvarlig situation om Sverige varit i ett krisläge, som vid flodvågskatastrofen.
  – Överbelastningsattacker är inget nytt, det som var nytt var valet av objekt. Vad vi ser är ett nytt sätt att utöva aktivism på.
  Internet är verktyget, inte torgmötet eller demonstrationen. Man uppnår snabbt en stor effekt och geografiska gränser utgör inget hinder, säger Malin Fylkner.

  SvD.se/fildelning svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Regeringens hemsida.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X