Annons
X
Annons
X

Säpo ska få rätt att signalspana

Säkerhetspolisen (Säpo) ska få rätt att signalspana. Det slog justitieutskottet fast i ett yttrande på torsdagen, sedan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna enats i frågan, uppger Sveriges Televisions Rapport.

Av TT

Sedan 2009 får Säpo inte längre beställa spaning från FRA till följd av den nya FRA-lagen. Efter terrordådet i Stockholm frågade sig många om de begränsningarna var en orsak till att självmordsbombaren var helt okänd för Säpo.

I yttrandet skriver sex av åtta riksdagspartier: ”Utskottet anser att det är angeläget att Säkerhetspolisens behov av information som har inhämtats genom signalspaning snarast tillgodoses”, uppger Rapport.

Det innebär att signalspaning ska kunna användas i brottsutredningar, något många varit kritiska till. Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsatte sig förslaget. De vill i stället att FRA-lagen rivs upp.

Annons
X

Regeringspartierna var redan tidigare överens om att Säpo bör kunna beställa signalspaning från FRA, men huruvida det är FRA eller ett fristående organ som ska sköta det är en fråga som utreds. Förslaget ska överlämnas till justitieminister Beatrice Ask (M) i mars.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X