Annons
X
Annons
X

Säpo sänker terrorhotnivån

Den nationella terrorhotnivån sänks från fyra till tre på den femgradiga skalan. Det meddelade Säpo under onsdagen.

"Det är ett beslut som fattas självständigt av myndigheten. Jag har stort förtroende för säkerhetspolisens bedömning och deras arbete för trygghet och säkerhet", säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i en skriftlig kommentar.

Hotet mot Sverige
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Beslutet innebär att Sverige återgår till den förhöjda hotnivå som rått i landet sedan hösten 2010.

– Jag har gjort en sammantagen bedömning, och beslutat att återgå till den förhöjda hotnivå som rått i Sverige sedan hösten 2010. Vi går därmed från en fyra till en trea på den femgradiga skalan, säger säkerhetspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Det var i november 2015 som Sverige höjde terrorhotnivån från tre till fyra. Efter terrordåden i Paris rådde ett "svårbedömt operativt läge" menar Anders Thornberg.

Annons
X

– Attentaten föranledde ett intensivt arbete bland Europas underrättelse- och säkerhetstjänster för att analysera och bedöma situationen. Även om många utestående frågor fortfarande bearbetas, har helhetsbilden klarnat något sedan dess, säger han.

Beslutet att sänka terrorhotnivån har fattats utifrån strategiska bedömningar gjorda av NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, som dock inte anser att terrorhotet mot landet försvunnit. Och hotet kommer främst från våldsbejakande islamister, vars antal har vuxit i Sverige på senare år, skriver NCT. IS framgångar i Mellanöstern har också "sannolikt" ökat organisationens möjligheter att "rekrytera individer för att utföra attentat i västvärlden".

Sverige bedöms vara ett legitimt, men inte prioriterat mål, för terrorattentat från våldsbejakande islamistiska aktörer såväl i Sverige som utomlands.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Säkerhetspolischef Anders Thornberg har även samrått med cheferna för FRA och Must innan beslutet om att sänka terrorhotnivån fattades. Fortfarande befinner den sig dock på en hög nivå, konstaterar Thornberg.

  – Läget har varit allvarligt sedan 2010 – och är det fortfarande, säger han.

  2010 höjdes terrorhotnivån från 2 till 3 för första gången, efter att Säpo uppmärksammats på förändrad aktivitet i vissa miljöer i Sverige.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X