Annons
X
Annons
X

Säpo på Twitter?

K

an man tänka sig en bättre upptakt till Folk och försvars rikskonferens än att alla som skulle flygas från Stockholm till Mora med Moose Air drabbades av flera timmars försening. När vi skulle lyfta hade vårt plan ännu inte lyft från flygplatsen i Riga. Systemen är sårbara. Det blev inte bättre av att bussen från Mora till Sälen tvingades ta det ro på grund av halkan. Klimatet ingår numera också i hotbilden.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men väl framme bjöds en smak av den svenska idyllen i form av spelmansmusik i Dalaton. Annars är det inte så idylliskt.

  Annons
  X

  Säpo har fått mycket kritik både för att göra för mycket (den uteblivna terroristattacken i Göteborg) och för lite (terroristattacken i Stockholm). Säpochefen Anders Danielsson poängterade för sin del hur svårt det är att hålla koll. Han pekade också på den så kallade resandeproblematiken med personer som reser från Sverige för att söka lyckan i väpnande kamper utomlands och som sedan kommer tillbaka med ett inhumankapital som visserligen inte nödvändigtvis behöver omsättas i praktiken här men som kan läras ut.

  Han efterlyste ökade möjligheter till signalspaning.

  Danielsson betonade att Säpo noterat att Sverige mer och mer finns med på den internationella agendan för terrorism. Man pratar mer om Sverige på nätet.

  Själv pratar Säpo med personer i riskbilden men förstås bara om de har lust att ställa upp. Man kan också samtala med familj och församling.

  På en fråga om Danielsson skulle vilja övervaka Facebook, blev svaret nej. Också av rent praktiska skäl. Däremot funderar man på Säpo om det inte vore en god idé att bli med på Facebook och dessutom börja twittra! Jag vet inte.

  Cyberhotet är stort och smått. Har ni hört om bostadsbolaget i Motala vars värmesystem hackades för sänka temperaturen i lägenheterna? Det finns 100000-tals sådana system bara i Sverige. Vi är sårbara – samtidigt som medvetenheten om riskerna är försenad.

  Attackerna mot Estland och Georgien, eller för den delen mot Google i Kina, är bara några exempel på att cyberhotet är en större fråga än strömförbrukningen i Motala. Sveriges alltmer hårdkokta EU-kommissionär Cecilia Malmström lyfte i sitt tal frågan till de säkerhetspolitiska höjderna. Malmström vill att vi ska släppa beröringsskräcken till Nato och i stället samarbeta mot cyberhotet.

  Varför inte ta steget ut och tala om att skygglapparna också gäller frågan om medlemskap i Nato? Också det är försenat.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X