Annons
X
Annons
X

Säpo om ny Sverigekoppling: Information vi bearbetar

Islamiska statens terror försöker vinna mark i Europa. Nyhetsbyrån AP uppger att personer i terrorcellen i Paris spridit sig till bland annat Sverige. Säkerhetspolisen uppger till SvD att man nåtts av liknande uppgifter, och att det är något man arbetar med dagligen.

(uppdaterad)
Hotet mot Sverige
[object Object]
Flygplatsen Zaventem i Bryssel. Foto: Frederic Sierakowski/AP

Efter terrorattentaten i Bryssel och Paris blir terrorgruppen Islamiska statens närvaro i Europa allt mer påtaglig.

Minst 400 IS-terrorister har tränats för att utföra dåd i Europa. De har organiserats i flera celler för att orsaka en våg av blodiga attacker, uppger källor inom säkerhetstjänster i Europa och Irak för nyhetsbyrån AP.

Säkerhetspolisen i Sverige, som ansvarar för terrorbekämpningen, säger till SvD att IS-strategi om att agera i Europa har blivit tydligare.

Annons
X

– Det finns en uttalad avsikt inom al-Qaida och i IS-uttalanden att begå attentat mot väst, nu har det hänt i både Paris och Bryssel i närtid. Så att det skulle finnas en sådan strategi har vi redan sett. Det är inte överraskande att det skulle finnas sådana uppgifter, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säpo.

Kan det vara minst 400 IS-terrorister har tränats för att utföra dåd i Europa?

– Kan inte gå in på siffror från oidentifierade källor. Vi tittar på personer som återvänder till Sverige. Vi gör vårt jobb inom nationens gränser först och främst sedan samverkar vi med internationella samarbetspartners. Men vi bedömer alla personer som återvänder till Sverige och vi använder långtgående resurser för att bedöma terrorhotet.

Nyhetsbyrån AP skriver att en en högt uppsatt irakisk underrättelseofficer sagt att cellen som utförde Parisattacken nu har spritts ut till Tyskland, Storbritannien, Italien, Danmark och Sverige. Säpo vill inte gå in på detaljer i den underrättelseinformationen.

Stämmer de uppgifterna?

– Jag vill inte gå in på de uppgifterna. Sådan information och liknande information bearbetar vi dagligen.

Det finns sådan information?

– En liknande information. Det bearbetar vi dagligen.

En liknande information, sa du?

– Jag vill inte gå in i de uppgifterna specifikt. De här uppgifterna, och uppgifter som dem, arbetar vi med hela tiden. Vårt fokus ligger på Sverige och personers avsikt och förmåga att begå terrorattentat i Sverige. Och Europa.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

IS har ett nätverk av totalt 1 500 terrorutbildade rekryter som mycket väl kan planera nya attacker i Europa, uppger BBC:s undersökande nyhetsprogram Panorama.

Fredrik Milder på Säpo säger att Säkerhetspolisen följer resande och återvändare från Syrien och Irak noga.

Sedan 2012 har det återvänt 135 personer till Sverige.

– Vi jobbar med ett helhetsgrepp. Vi följer individer som reser till och sen återvänder från Syrien och Irak. Men vi arbetar också med att upptäcka ensamma gärningsmän genom att följa den våldsbejakande extremistmiljön. Vi är medvetna om att det kan bli ett annat tillvägagångssätt vid framtida attentat och vi måste lyfta blicken och inte enbart fokusera på den senaste händelsen.

Har Säpo hittat någon koppling mellan Brysseldåden och Sverige?

– Vi bistår belgiska myndigheter på alla sätt som vi kan.

Har man hittat något de senaste dagarna som man inte såg i början på veckan?

– Det kan jag inte gå in på.

Annons

Flygplatsen Zaventem i Bryssel.

Foto: Frederic Sierakowski/AP Bild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X