Annons
X
Annons
X

”Säpo kan ha känt till USA-spionage”

Den amerikanska övervakningen av personer i Sverige är inte förvånande. Det menar en i regeringskansliet tidigare centralt placerad person.

Enligt justitieminister Beatrice Ask (M) har den amerikanska övervaknings- och registreringsverksamheten pågått i tio år utan att varken regeringen eller andra myndigheter varit informerade.

SvD har talat med en person som varit centralt placerad i regeringskansliet under en stor del av 2000-talet då övervakningen ska ha ägt rum.

– Jag är inte särskilt förvånad att det sker, säger personen.

Annons
X

Personen säger också att det är självklart att USA inte har begärt tillstånd för verksamheten.

– Det finns ett antal länder i världen som ägnar sig åt spionage och USA är ett av dem, det vet vi. Och det gör de säkert i strid med bestämmelserna i ett antal länder. Men det är ju inte så att de ber om lov.

SvD:s källa säger samtidigt att det är möjligt att Säpo ändå har känt till verksamheten ”för Säpo håller koll på alla ambassader inklusive den amerikanska”.

Det är Säpo som utreder om övervakningen av personer i Sverige strider mot svensk lag.

– Vi har information att liknande verksamhet som den som bedrivits i Norge även ska ha inträffat i Sverige. Men i nuläget är det för tidigt att säga om det har begåtts någon brottslig handling, säger Åsa Hedin, informationschef på Säpo.

Vilka kontakter tar ni nu?

– Det kommenterar jag inte men vi arbetar med att samla in information som vi kan lämna vidare till åklagaren som sedan får fatta beslut om förundersökning, säger Åsa Hedin.

USA:s ambassad har sagt att den är beredd att svara på alla frågor om övervakningsprogrammet, som finns i många länder.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X