Annons
X
Annons
X

Säpo kan få spana utan FRA

Polisen kan få tillgång till signalspaning utan att gå via FRA. Enligt vad SvD erfar ska frågan nu snabbutredas. Därmed skulle exempelvis Säpo kunna få tillgång till material som FRA-lagen stängde dörren till. För C och KD kommer dock uppgifterna som en överraskning.

(uppdaterad)

Sedan den 1 december får Säkerhetspolisen, Säpo, inte längre beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt, FRA.

Från och med samma datum får FRA spana på internettrafik som passerar den svenska gränsen. Säpochefen Anders Danielsson sade i en intervju i Sydsvenskan i måndags:

–Det är ett avbräck. Det påverkar oss negativt. Vi kan inte lösa vårt underrättelsebehov.

Annons
X

Enligt vad SvD erfar kommer regeringen inom kort att fatta beslut om att tillsätta en ny utredning för att ta fram mer underlag innan man beslutar hur den signalspaning som polisen ska få del av ska hanteras.

Regeringskansliet anser att det som behöver studeras närmare är vem som ska genomföra signalspaningen. Det är alltså inte självklart att det är FRA som ska sköta detta.

De nya alternativ som ska utredas är:

1. Bör signalspaningen skötas av en ny, fristående del inom FRA?

**2.**Bör signalspaningen skötas av ett från FRA helt fristående organ?

Johan Pehrson (FP) är ledamot i justitieutskottet. Han bekräftar att en ny utredning är på gång, men vill inte säga något mer om detaljerna. Han säger dock:

–Det är viktigt med tanke på den tidigare debatten att signalspaning för polisen sker separat. Säkerhetspolisen skämde ut sig i sitt tidigare remissvar där de var grovt kritiska, vilket ledde till att flera andra myndigheter exkluderades.

Bland de myndigheter som inte längre får tillgång till signalspaning finns Försvarets materielverk, Inspektionen för strategiska produkter, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Totalförsvarets forskningsinstitut och Tullverket.

–Jag bedömer att det inom polisen framförallt är Säpo som har behov av signalspaning, dels när det gäller utländsk under- rättelseverksamhet mot tidigare medborgare som idag bor i Sverige, alltså kontraspionage, dels när det gäller systemhotande brottslighet som terrorism, säger Johan Pehrson.

Varken C:s eller KD:s ledamöter i justitieutskottet känner dock till den nya utredningen.

–Jag har inte hört något nytt på den fronten, säger kristdemokraten Otto von Arnold.

Patrik Peter är pressekreterare på Säpo:

– För oss spelar det ingen roll vem som gör signalspaningen, FRA är väldigt skickligt på det, men för att kunna utföra vår uppgift behöver vi kunna inrikta signalspaningen, till exempel tala om vilken avsändare vi önskar signalspana på. För oss vore det bra om vi fick det här verktyget så fort som möjligt.

Utredaren ska redovisa både ekonomiska och andra konsekvenser av de olika alternativen.

Skillnaderna mellan signalspaning som underrättelseverksamhet respektive inom en pågående förundersökning ska analyseras. Men tidsramen är knapp; senast den 1 april nästa år ska utredningen vara klar.

En anledning till att det är bråttom är enligt Johan Pehrson att man vill skydda de personer som kan vara utsatta för utländsk underrättelseverksamhet i Sverige och som Säpo inte kan signalspana på idag.

Säpochefen Anders Danielsson räknar med att lagen kan ändras tidigast om ett år.

Mer läsning

Artiklar och grafik:

Tidigare artiklar om FRA-lagen svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X