Annons
X
Annons
X

Säpo kan få signalspana

Regeringen föreslår att Säpo ska kunna sätta in signalspaning mot terrorister. Även Rikskriminalen ska kunna rikta in Försvarets radioanstalt, FRA, mot den grova brottsligheten över nationsgränserna.

Av TT
(uppdaterad)

Som framgått av SvD:s rapportering har alla tre cheferna för Säpo, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must och FRA nyligen skrivit till regeringen. De varnar för att viktig information om terrorhot inte längre fångas upp. Orsaken är att FRA-lagen som började gälla 1 december 2009 förbjuder sådan spaning.

Detta påverkade också Säpos hotbedömning efter självmordsattacken för ett år sedan. Säpo kunde då inte ta självmordsbombaren Taimor Abdulwahabs dator och gå med till FRA för att be om hjälp att upptäcka internationella kopplingar och förberedelser på nya attacker. Men att regeringens förslag kommer just nu har ingen koppling till årsdagen för terrordådet, enligt justitieministern.

– Vi har inte segdragit det här i onödan. Det är viktigt att polisen får möjlighet att få sådan information, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SvD.

Annons
X

Hon understryker att samma regelverk och prövning som idag gäller för FRA också ska gälla när Säpo och Rikskriminalen vill ha signalspaning. Det innebär att signalspaning inte får sättas in för rena brottsutredningar, förundersökningar eller mot individer.

– Signalspaningen ska vara en grund för att kartlägga strategiska hot, säger Beatrice Ask.

Alltsedan debatten om FRA-lagen 2008-2009 så är signalspaningen politiskt kontroversiell. Därför inbjuder justitieministern Socialdemokraterna till samtal. Redan i våras ställde sig S bakom en sådan här förändring och därmed borde det finnas en politisk majoritet i riksdagen för en lagändring.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är viktigt att vi får en bred samsyn i de här frågorna.

  Ska även övriga oppositionspartier bjudas in?

  – Nej, jag har inga sådana planer idag, svarar Beatrice Ask.

  I det förslag som nu sänds ut på remiss sägs att den nya ordningen ska kunna träda i kraft den 1 oktober 2012, alltså nära två år efter terrorattacken i Stockholm.

  Med förslaget avvisar regeringen ett tidigare utredningsförslag av förre Säpo-chefen Anders Eriksson om att polisen skulle ansvara för signalspaning. En intern granskning som justitiedepartementet lät göra i våras har visat att det skulle kosta 600 miljoner kronor per år och ta många år att bygga upp en ny kompetent signalspaningsorganisation vid sidan om FRA.

  – Det finns både resursskäl och tidsskäl som talar för FRA. Parallella signalspaningsorganisationer är heller inte bra ur integritetssynpunkt, säger Beatrice Ask.

  Läs mer här:
  FRA-lagen i vägen för jakten på terroister

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X