Annons
X
Annons
X

Säpo hindrade två terrordåd

Säpo har stoppat två terrordåd i Sverige. Det säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo, till Aftonbladet. De planerade attentaten ska ha upptäckts genom spaning och underrättelseinhämtning.

Av SvD, TT
[object Object]
Säpo har stoppat två terrordåd i Sverige. Det säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo. Vad dåden skulle ha inneburit vill man dock inte avslöja, Foto: TT

**Attentaten ska ha planerats **av våldsbejakande islamister bosatta i Sverige och ha varit riktade mot svenska mål. Säpo ska ha fått reda på de planerade attackerna genom egen spaning och underrättelseinhämtning.

Anders Kassman vill inte gå närmare in på dåden eller vilka de tänkta målen var, men säger att det inte nödvändigtvis rört sig om självmordsbombningar.

- Vi pratar om terrordåd. Bara det gör det allvarligt, säger han till Aftonbladet.

Annons
X

Just nu lägger Säpo stort fokus på Islamiska staten och svenskar som reser till till exempel Syrien för att strida med jihadister. Enligt Säpo ska ett 80-tal svenska medborgare ha rest och anslutit sig till IS, men Kassman uppger att mörkertalet är stort.

Men personerna bakom de attentat som Säpo har avvärjt ska inte ha planerats av personer som rest till Syrien.

– Det visar vikten av att arbeta på många olika fronter samtidigt. Fokus hos oss och många andra länders säkerhetstjänster ligger just nu mycket på IS och resandeproblematiken. Men inte bara där, säger Anders Kassman till Aftonbladet.

Enligt Säpo utgör våldsbejakande islamister det största terrorhotet mot Sverige i dagsläget. Ett skäl är Sveriges militära engagemang i muslimska länder som Afghanistan, ett annat är Lars Vilks tecknade rondellhund.

**– Hotbilden mot Sverige **är till och med högre än mot vissa andra länder i Europa. Vi finns med bland de mest utpekade, säger Kassman till tidningen.

Säpo brukar ligga lågt vad det gäller specifika händelser. Målet är att avvärja att någonting händer, och myndigheten ser inga ”egentliga skäl” att göra det publikt, uppger Kassman till Aftonbladet. Men han utesluter inte att Säpo i vissa lägen – liksom den norska säkerhetspolisen i somras – kan välja att gå ut offentligt med den här typen av uppgifter.

– Vi har haft lägen med konkreta terrorplaner där vi kunnat göra samma sak men valt att inte gå ut offentligt. Men det är definitivt ett alternativ även om man inte kan göra det för ofta, säger han till tidningen.

TT-SvD TT-SvD

Annons
Annons
X

Säpo har stoppat två terrordåd i Sverige. Det säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo. Vad dåden skulle ha inneburit vill man dock inte avslöja,

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X